De vertraging van minstens ruim een half jaar met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Amstelveen is ontstaan door wisseling van ‘bouwpartner’, zegt KPN. De nieuwe partner moest grotendeels opnieuw beginnen met ontwerpen, uitrekenen en plannen van het netwerk, zegt het bedrijf. Pas in het tweede kwartaal beginnen de gaafwerkzaamheden en na de zomer hoop KPN de eerste adressen te kunnen aansluiten.

Dat laatste zou vorig jaar al beginnen. Woordvoerder Hans van Zon van KPN wil niet zeggen waarom de vorige uitvoerder van het werk is verdwenen. Het is volgens hem een zaak tussen dat bedrijf en KPN. Hij geeft overigens wel toe dat er fouten zijn gemaakt war betreft de communicatie met de klanten, waardoor veel inwoners dachten dat er voorlopig of helemaal geen glasvezel kwam.

Buitengebied

In het buitengebied, waar men over een traag internet klaagde, koos men voor GetNet, maar ook die werkt samen met en is het voorportaal van KPN. Als glasvezel er eenmaal ligt, is het de bedoeling dat KPN ‘het stokje overneemt’, meldt GetNet. Het betekent dat KPN in heel Amstelveen het glasvezelnet beheert.

Wat de klantcommunicatie betreft, zegt Van Zon: “Als een klant nu een postcode check doet dan krijgt hij te zien dat er nog niets in 2021 gebeurd. Dat wordt nu met spoed gecorrigeerd.”  Maar het duurt nu nog drie jaar voordat heel Amstelveen met glasvezel is bekabeld. Volgens de woordvoerder heeft KPN in deze gemeente met “wat tegenslagen te maken gehad, waardoor de klant langer moet wachten op snel internet, dan strikt noodzakelijk.” KPN zegt die gang van zaken te betreuren en de klant om nog even geduld te vragen. “Als alles goed gaat, is Amstelveen eind 2023 in zijn geheel van glasvezel voorzien.”

Bouwploegen

De nieuwe partner heeft veel werk te doen en dat kost tijd, zegt het bedrijf. Volgens KPN omvat dat onder meer het beschikbaar maken van een bouwploeg. “Je kunt niet zomaar een blik bouwploegen open trekken”, zegt Van Zon. “Beschikbaarheid van bouwploegen is een belangrijke factor. Je wilt dat een ploeg van straat naar straat van wijk naar wijk door kan werken. Bouwcapaciteit met dus voor langere tijd worden geregeld.”

Eerder dan KPN was in Amstelveen concurrent E-Fiber actief. Dat bedrijf vertrok weer snel, nadat het erover had geklaagd dat de gemeente kennelijk liever met KPN in zee ging, wat overigens door wethouder Rob Ellermeijer steeds naar het land der fabelen is verwezen.

Twee spelers

E-fiber zei destijds te vinden dat een rendabel netwerk niet door twee verschillende spelers kan worden aangelegd. “De aanleg van een tweede netwerk is bovendien onnodig omdat E-Fiber een open netwerk aanlegt, waarop alle aanbieders welkom zijn om hun diensten aan te bieden. Ook KPN dus. Maar KPN verkiest het aanleggen van een eigen netwerk. Ook in gemeenten waar andere partijen al aanleggen.”

Wethouder Rob Ellermeijer liet onder meer via amstelveenblog.nl weten dat de gemeente niet met die aanbieder van glasvezel had gesproken. Dat liegt hij, reageerde CEO Gerard Overmars van E-Fiber. Volgens hem was ten minste éénmaal met de wethouder zelf gesproken en voorts vele maken met ambtenaren van de gemeente. Overmars beschuldigde de KPN ervan in overleg met de gemeente alles in Amstelveen voor het zeggen te krijgen op glasvezelgebied.

 Samenwerking

“KPN treedt pas naar buiten als er een getekende samenwerkingsovereenkomst ligt tussen KPN en een gemeente. Eerder doen we geen mededelingen,” zegt CEO Joost Steltenpool. In Amstelveen wil het bedrijf 35.000 huishoudens aansluiten op het glasvezelnetwerk en zegt al sinds medio 2019 in gesprek te zijn met de gemeente daarover. Met GetNet sloot de gigant een overeenkomst voor het buitengebied (onder meer Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos), waar rond de duizend aansluitingen komen.

Marketing

Er zouden volgens KPN al gesprekken met de gemeente zijn toen E-Fiber een marketingcampagne op Amstelveen losliet en begon met zogenoemde vraagbundeling. Dat is volgens Steltenpool een werkwijze die KPN niet heeft. Maar die vraagbundeling betekent wel dat een partij in een gebied aan het werk is en dat het ook bij concurrenten bekend wordt. Dan springt volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) KPN er in of een van haar dichters, c.q. partners.

Intentie

Het lijkt er op dat KPN snel een intentieovereenkomst met de gemeente sluit, zodra een andere partij interesse heeft glasvezel aan te leggen, meldde het tv-programma Radar onlangs. Maar wethouder Ellermeijer laat via een woordvoerder weten dat iedere partij welkom is en de gemeente het toejuicht als marktpartijen glasvezel willen aanleggen. “De voorwaarden waaronder dat gebeurt, zijn gestandaardiseerd op basis van lokale afspraken en die gelden voor alle partijen.” Die standaardvoorwaarden, op basis waarvan de gemeente zegt graag net iedere marktpartij in gesprek te gaan, betreffen diepteligging van het netwerk en de zogenaamde degeneratiekosten, zeg maar de schade aan de bestrating als gevolg van de werkzaamheden en noodzakelijke herbestrating. “Daar is een lokale standaard voor waar bedrijven zich aan moeten houden en waar de gemeente ook kosten voor in rekening brengt.”

De ACM onlangs dat glasvezelaanleg wordt vertraagd doordat KPN de markt verstoort, door plotseling glasvezel aan te kondigen in een gemeente waar al een concurrent aan de slag wil. In diverse gemeenten is dat gebeurd, meldde ACM in de marktstudie.

1 REACTIE

  1. Weer een dossier van VVD’er Rob Ellermeijer die een heel merkwaardige rol inneemt… alsof de gemeente geen afstemming heeft met KPN en pretendeert alsof iedereen welkom is. Maar de werkelijkheid zo is dat het gemeentebestuur vakkundig derden uitsluit. Burgers zijn benadeeld mede dankzij de gemeente die uiteraard doet met Rob ellermeijer als verantwoordelijke alsof ze daar niets mee te maken heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.