In het diepste geheim zijn maandag (26 maart) alle voorzitters van de gemeenteraad bijeen geweest voor wat heet een ‘duiding van de verkiezingsuitslag’. Dat gebeurde op initiatief van winnaar VVD van de verkiezingen. Samen met D66, de tweede partij qua omvang in de gemeenteraad, wordt gezocht naar een stabiele coalitie voor de vorming van het volgende college, legde VVD-fractievoorzitter Herbert Raat uit.

In 2002 vonden de onderhandelingen daarover in het openbaar plaats, maar toen werd de VVD aan de kant geschoven en kwam er een college met GroenLinks, het CDA en de PvdA.

VVD en D66 hebben hun fractievoorzitters naar voren geschoven als informateurs in wat de eerste fase van de formatie heet. Die van D66 is sinds enkele dagen Foor Gordon. De twee gaan deze week praten met alle politieke partijen, ambtelijk ondersteund door raadsgriffier Marnix Philips.

Eind volgende week wordt een verslag van de eerste ronde verwacht en volgen er vervolgstappen, zegt de laatste. De VVD heeft nu tien, D66 zeven zetels.

2 REACTIES

  1. Toch jammer dat er in het liberale Amstelveen geheimzinnig wordt gedaan over wanneer en met wie er onderhandelt wordt. Als eenmaal de buit binnen is, moeten Amstelveense kiezers afwachten wat er in werkelijkheid van de transparantie beloften terecht komt. En over 4 jaar mogen ze weer opdraven. Democratie heet dat. In Amstelveen.

  2. “Radicaal transparant zijn”, adviseerde burgemeester Bas Eenhoorn de leden van de nieuwe gemeenteraad.
    Toch wel grappig dat deze VVD burgermeester de gemeenteraad iets volstrekt anders adviseert dan dat de VVD fractievoorzitter in de raad in de praktijk brengt ten aanzien van de coalitiegesprekken.
    Wellicht moet de burgermeester zijn politieke VVD vrienden hier eens op aan spreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.