Een staande ovatie kreeg hij. Harry van den Bergh, ooit Tweede Kamerlid, de laatste acht jaar raadslid voor de PvdA in Amstelveen, nam met achttien anderen afscheid van de gemeenteraad. Sommigen keren trouwens terug, omdat hun lijsttrekker wethouder wordt in de nieuwe coalitie. Of als burgerlid (wel in een raadscommissie, maar niet in de raad).

Burgemeester Bas Eenhoorn sprak hen allen toe. Hij herinnerde zich Harry van den Bergh nog als opkomende ster in het politieke landschap. “Niemand hier heeft zoveel politieke ervaring als jij”, zei hij tegen hem. Van den Bergh stelt binnenkort zijn collectie kunstwerken beschikbaar voor een expositie in Museum Jan van der Togt. In de raad pleitte hij volgens Eenhoorn steeds over het gesprek over wezenlijke dingen. “Laten we het hebben over waar het om moet gaan”, citeerde de burgemeester hem. Die wees onder meer op Van den Berghs vrees voor verlies van democratische legitimiteit in de Metropool Regio Amsterdam, die in grote bepaalt wat er in de regio gebeurt, zonder duidelijke inspraak van de partijen in de gemeenteraden. “Je kwam op voor de democratie”, zei Eenhoorn.

Sommige raadsleden van wie afscheid werd genomen, hielden een korte afscheidsspeech. Vrijwel allemaal zeiden ze van het

Inza Gast

Inza Gast

raadswerk te hebben genoten. Inza Gast (VVD), die altijd hamerde op het belang van citymarketing om Amstelveen op de kaart te zetten, waarschuwde in haar afscheidsspeech tegen stedelijk inbreiden ten behoeve van woningbouw en ten koste van groen. Zij vreesde onder meer dat het gaat gebeuren op de locatie van de Emergohal. “Wij moeten niet zwichten voor de druk meet te bouwen ten koste van het groen”, zei ze en vond dat daarover regels in het nieuwe coalitieakkoord moeten worden vastgelegd. Ook pleitte zij voor beter openbaar vervoer in de stad, dat nu naar haar smaak is verslechterd. “Ik moet zeven minuten meet lopen op vijf minuten aan snelheid te winnen door de bus van Connexxion.” Wat citymarketing betreft is het haar naar eigen zeggen niet gelukt dat er een voldragen plan voor kwam.

 Oude Dorp

Gerard Hulsman

Gerard Hulsman

Van scheidend raadslid Hulsman (CDA) herinnerde Eenhoorn zich diens voorkeur voor het debat (waarvan Hulsman zelf zei te hebben genoten) en diens uitspraak tijdens de debatwedstrijd met scholieren van de scholen voor voortgezet onderwijs: ‘Het zwembadje in de Poel is te klein om een bommetje te doen.’

Over Remco Snoek (die mogelijk terug komt als VVD-raadslid wegens wethouderschap van lijsttrekker Herbert Raat) zei de burgemeester dat die als horecaondernemer mede het Oude Dorp tot leven heeft gebracht. Hij stichtte er de Wine Kitchen en de Wine Kitchen at Sea.

Raadslid Ferry van Groeningen moet de raad verlaten, omdat het CDA van drie naar twee zetels ging. “U hebt fantastisch gefunctioneerd, meegedacht om zaken voor elkaar te krijgen en zich sterk gemaakt voor middeldure huur van woningen”, zei de burgemeester. Van Groeningen zelf zei er met gemengde gevoelens bij te zitten. “Ik zou graag zijn doorgegaan, maar de kiezer besloot anders”, zei hij.

Activistische club

Ook van de SP-er Joep van Erp werd afscheid genomen. Die fractie ging van drie naar twee zetels. “Een activistische club”,

Joep van Erp

Joep van Erp

noemde Eenhoorn de SP, waarvoor hij ondanks verschil van inzicht wel respect had voor de wijze waarop die meedoet in de gemeenteraad. Een sterk punt van de SP is volgens hem dat die een sterke band met veel mensen heeft en hij noemde Van Erp een bevlogen politicus.

Ook Victor Frequin is via de kandidatenlijst van de VVD net buiten de boot gevallen. Hij had na acht jaar graag doorgegaan, zei Eenhoorn. Frequin was volgens hem dikwijls bij het coalitieoverleg, door de burgemeester het Amstelveense torentjesoverleg genoemd (zoals amstelveen.blog.nl het ook noemde en toen uit raadskringen kreeg te horen dat ‘torentjesoverleg’ in Amstelveen niet bestaat).

Boeiend

Victor Frequin

Victor Frequin

Frequin zei dat leuk niet het juiste woord was voor het raadslidmaatschap. Hij vond het eerder ‘boeiend’. In het bedrijfsleven, waar hij nog steeds werkt, wordt naar zijn zeggen veel over politiek gesproken, maar weinig ondernemers doen er aan mee. “Voor mij was het belangrijk eraan deel te nemen. Van binnenuit het politieke bedrijf te leren kennen. Het is moeilijk om het goed te doen, politiek is niet gemakkelijk, het stelt hoge eisen aan jezelf En daarbij komt dat in bedrijfsleven geldt: ‘ getting things done through people’, in politiek moet je eigenlijk alles zelf doen”

Zowel hij als Eenhoorn stonden er bij stil dat raadswerk geen baan is, maar dat raadsleden in het ‘gewone leven’ staan en een baan er naast hebben. Niet voorbehouden aan studenten en pensionado’s, zei Frequin. Dat betekent wel werkdruk, maar anderzijds moet het geen zaak voor vrijgestelden worden. De VVD manifesteert zich volgens hem als een lokale partij, waar het Amstelveen betreft.

Cor Spinhoven, nu fractieleider OCA

Cor Spinhoven, nu fractieleider OCA

 ’Op één na’

Cor Spinhoven, die van de Ouderencombinatie (OCA) via een eigen lijst bij het CDA terecht kwam, zei iedereen veel succes in de toekomst te wensen, ‘op een persoon na’, waarmee hij evident raadslid De Robles van OCA bedoelde.

Die laatste heeft volgens hem op een oneigenlijke wijze zijn raadslidmaatschap binnen de ouderenpartij binnen gehaald.

Er werd verder afscheid genomen van Edwin van der Waal (D66), Ewa Petiet (bbA), Jitze Bakker (bbA).Paul Meinhardt (D66), Robert Zuidbroek (D66), Ruud Oord (“Het is hard werken, maar ik deed het met plezier”), Tessa van Wijnen en Walter Vervenne.

Het gaat bij het raadswerk ten diepste om liefde en passie voor de stad, zei Eenhoorn. “Er is eigenlijk te weinig aandacht voor wat jullie voor deze stad hebben betekend”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.