Het lijkt er op dat politieke partijen er een heel verschillend gedachtengoed op nahouden. Dat is schijn. Van die afstandelijkheid blijkt – zeker plaatselijk – alleen iets in verkiezingstijd, als zoveel mogelijk van het electoraat gewonnen moet worden om de respectieve fracties zo groot mogelijk te laten zijn. Na die campagnes hoort men niets meer daarover, zeker in de uit elite bestaande gemeenteraad.

Wie eenmaal bij die club hoort, moet naar bedenkelijk politiek gebruik vergeten wat hij de kiezers heeft belooft.

Klef

Nou ja, GroenLinks en de SP ontpoppen zich als notoire dwarsliggers op sociaal en woninggebied, en tegenwoordig ook 50Plus. De SP maakt er zelfs een gewoonte van tegen de begroting te stemmen omdat die een beleid weerspiegelt dat het hare niet is. Maar dat zijn relatief kleine dwarsliggende fracties, zeker de SP en 50Plus. De bezoeker, die op politieke strijd uit is, komt van een koude kermis thuis. Vandaar ook de toenemende kloof tussen politiek en kiezers. Eigenlijk begrijp ik niet dat er zoveel fracties in de gemeenteraad zitten als zij toch allemaal hetzelfde stemmen en ik talloze malen in wezen precies hetzelfde verhaal hoor. Van enige politieke strijd is meestal geen sprake. De verbinding het ‘wij doen het samen’ is tot een alomvattend thema geworden. Voormalig fractieleider Axel Boomgaars van het Amstelveense GroenLinks zei ooit dat hij de hele gemeenraad eigenlijk maar een klef zooitje vond. Jammer genoeg zei hij dat pas bij zijn afscheid. Nu is hij wethouder en voorzitter van de Wethoudersvereniging, dus ik weet niet of hij er nog steeds zo over denkt.

Club

Die wethoudersvereniging lijkt op de landelijke vereniging van raadsleden. Samen op weg naar een sterke raad, is de slogan van die club. In Amstelveen heeft een aparte vereniging van oud-raadsleden. Er was een groep vorige week van bijeen (foto). Daar zaten bijvoorbeeld VVD’ers gezellig naast GroenLinksers. Want als je eenmaal bij de elite van de gemeenteraad hoort, maak je deel uit van een club. Leden onder elkaar. De inwoners hebben er niets meer mee te maken. Die komen pas bij de volgende campagne weer (helaas) aan bod.  Van de politieke tegenstellingen is in de raad doorgaans niets te merken. Gezelligheid is troef. Hoezo vertegenwoordigers van kiezers? De ploeg gaat er blijkbaar van uit dat die kiezers allemaal hetzelfde denken. Logisch dat ongeveer de helft bij verkiezingen weg blijft. Eigenlijk zou men alleen voor of tegen de gemeenteraad zijn stem moeten uitbrengen. Dat lijkt een éénpartijstelsel. Nou en? Al die partijtjes, die toch als het er aan komt het roerend met elkaar eens zijn, moeten allemaal hun standpunt (of wat daar dan van over is) verwoorden. Vergaderingen van de gemeenteraad zouden zonder die betogen een stuk korter zijn. Twaalf keer praten zonder iets te zeggen, resulteert voor niets in een ellenlange happening. Nou ja happening – gebeurtenis – doet weer teveel verwachten. Bijna reclame om naar het raadhuis te komen….

8 REACTIES

  1. U schrijft: “De inwoners hebben er niets meer mee te maken. Die komen pas bij de volgende campagne weer (helaas) aan bod.”

    Dat ‘helaas’ staat volgens mij op de verkeerde plek in de zin. Zo lijkt het alsof u betreurt dat de burgers aan bod komen. Het moet dus zijn: De inwoners hebben er (helaas) niets meer mee te maken. Die komen pas bij de volgende campagne weer aan bod. Je die haakjes ook weglaten.

  2. “De SP maakt er zelfs een gewoonte van tegen de begroting te stemmen omdat die een beleid weerspiegelt dat het hare niet is.”

    Dat lijkt me vrij logisch en de essentie van politiek. Kom op Johan, dat je voltooid deelwoorden verleerd bent zij je vergeven, maar de essentie van politiek bedrijven begrijpen hoort toch bij je vak lijkt me.

  3. “Het lijkt er op dat politieke partijen er een heel verschillend gedachtengoed op nahouden.” Bedoelt u: het lijkt er op dat politieke partijen er TEN OPZICHTE VAN ELKAAR een heel verschillend gedachtengoed op nahouden?

  4. “Het lijkt er op dat politieke partijen er een heel verschillend gedachtengoed op nahouden.” Bedoelt u: het lijkt er op dat politieke partijen er TEN OPZICHTE VAN ELKAAR een heel verschillend gedachtengoed op nahouden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.