Bij boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649-651 vindt zaterdag 13 arpril (17.00 uur) de presentatie plaats van het de presentatie plaats van het boek ‘Ik wil koning zijn: Het veelzijdige genie Johannes Esser’ van David de Poel (foto). Een boek over het duizelingwekkende leven van een man die steeds meer wilde en daar uiteindelijk de prijs voor betaalde.

Johannes Esser (1877-1946) hoort eigenlijk thuis in het rijtje Albert Einstein, Hugo de Vries en Wilhelm Röntgen, meent Blankevoort.

Aan anonimiteit onttrokken

Hij was Nederlands schaakkampioen, Mondriaan-ontdekker, pionier in de plastische chirurgie en selfmade miljonair. En toch is hij bij het grote publiek nauwelijks bekend. Schrijver David de Poel maakt al bijna twintig jaar deel uit van de Esser-familie. Op familiebijeenkomsten raakte men niet uitgepraat over hun opmerkelijke vader en grootvader. De Poel hoorde alles aan. Toen hij in de nalatenschap bijzondere brieven en andere documenten vond, besloot hij het leven van Johannes Esser te boekstaven om hem eens en voor altijd uit de anonimiteit te halen.

Aanval

Het verhaal dus van een man die op onvermoeibare wijze zijn droom najaagt: een zelfstandig grondgebied om alle patiënten die plastische chirurgie nodig hebben, ongeacht hun afkomst, te laten opereren door de allerbeste chirurgen op aarde. Om zijn doel te bereiken was geen moeite hem te veel. Hij reisde de halve wereld over om medestanders voor zijn instituut te vinden. Die zijn er. Maar tegenstand was er ook. Esser was evenwel gewend te denken als een schaker en weet: de aanval is de beste verdediging.

David de Poel (1973) is romanschrijver en biograaf. Hij publiceerde eerder biografieën over Frans Pointl en René / Renate Stoute. Daarnaast schildert hij en maakt hij muziek. De Poel wordt geïnterviewd door zijn kompaan en vroegere uitgever Guus Bauer. Aansluitend is er gelegenheid met hem in gesprek te gaan en wordt er geborreld. Natuurlijk signeert hij desgewenst ook exemplaren van zijn boek. Aanmelden via boekhandelblankevoort@plamet.nl of 020 6455694

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.