Cultuur moet voor iedereen zowel fysiek als financieel toegankelijk zijn en zichtbaar in de openbare ruimte, alsmede maatschappelijke waarde hebben. Dat staat in de nieuwe cultuurvisie (2025 tot 2028) van de gemeente, waarover raadsleden woensdag in een van hun vele – en minstens voor een deel gelijktijdig gehouden – vergaderingen spraken. Het voorstel van B en W aan de gemeenteraad houdt ook in dat het klimaat wordt geschapen om de ateliers van kunstenaars meer ‘broedplaatsen’ voor culturele uitingen te laten zijn.

Een zware ambtelijke delegatie kwam dat allemaal uitleggen aan de raadsleden, van wie trouwens nauwelijks enige tegenwerping wordt verwacht, omdat de coalitie (de meerderheid) in de gemeenteraad ermee instemt.

Stadshart

Wanneer wordt het nieuwe culturele beleid zichtbaar voor Amstelveners, wilde Stieneke Kruijer van GroenLinks weten. Zij kreeg nauwelijks antwoord, in elk geval werd geen datum genoemd. Overigens is er bij de gemeente geen gebrek aan ambtenaren die zich op de een of andere wijze met cultuur bezig houden. Zo zijn er bijvoorbeeld Marloes Vereecken en Claudia de Roos, beiden voor de ‘registratie’ van de gemeentelijke kunstschatten, en beleidsadviseur Eveline Oostendorp hadden afgevaardigd voor de ‘buitenkunst’ en een collega van haar voor de ‘binnen’ collectie. Rommert Mulder van Vastgoed en Frits Vloon van Stadshart regelen ambtelijk de komende verbouwing van de cultuurstrip op het Stadsplein, waarbij het uitblijven van de Pathé bioscoop natuurlijk een tegenvaller is.

Parkeren

Er zijn nu rond de tachtig beelden in de openbare ruimte en ongeveer duizend werken in de ‘binnen’ collectie, waarvan een deel rond de raadzaal wordt gepresenteerd en vooral het porselein in bruikleen is gegeven. Het voor iedereen toegankelijk zijn, betekent ook iets voor de inclusie van de bevolking die in Amstelveen nu eenmaal uit 144 nationaliteiten, seksuele geaardheid en aanhangers van diverse religies bestaat. De cultuurvisie schrijft voor dat ook expats, jongeren, minima, singles en ouderen bij de cultuur betrokken worden, hoewel dat voor minima tot nu toe bijvoorbeeld wat musea- en schouwburgbezoek betreft een hele kluif zal zijn. De gemeente wil de amateurkunst bevorderen, hoewel op de Ouderkerkerlaan – waar onder meer het Kunstlokaal van de Stichting Amstelveense Kunstbelangen (SAKB) zetelt – door dreigend betaald parkeren daar een gevaar van gemeentewege op dat punt dreigt.

Festival

Wat de ‘broedplaatsen’ betreft denkt de gemeente vooral aan talentontwikkeling en er moet een kunstprijs van de gemeenteraad komen, zodat die volksvertegenwoordiging, die overigens alleen in verkiezingstijd met het volk praat en daarna zelden, bij de cultuurvisie betrokken is. Verder pleit de gemeente voor een nieuwe functie op de afdeling cultuur: Een Cultuurmakelaar. Overigens speelt stadspromotie een belangrijke rol bij de pogingen Amstelveen een centrum van cultuur te maken. Dan moeten de culturele instellingen wel (nog) meer gaan samenwerken en er wordt gedacht over een plaatselijk festival en aan ‘kunstroutes’ om de fysieke zichtbaarheid van de cultuur groter te maken.

Maatschappelijke relevantie

Om de kunst maatschappelijk relevant te maken, moet volgens de cultuurvisie een nauwere samenwerking in het sociale domein op gang komen. Kost gezegd: Er is nodig dat de  maatschappelijke en culturele instellingen meer gaan samenwerken en cultuur meer in de wijken wordt gebracht. Afgezien van de vele vrijwilligers bij de diverse organisaties, denkt de gemeente aan meer betaalde krachten, gericht op zowel de cultuur als de maatschappij.

Overigens komen er voor artiesten en ambtenaren een bijeenkomst rond het thema ‘makersklimaat en innovatie’ op donderdag 11 april en op donderdag 25 gaat iemand van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) praten over de maatschappelijke waarde van cultuur. Bij beide bijeenkomsten, waarvoor geen tijdstip en locatie is aangegeven, is het ‘volk’ geenszins uitgenodigd, hooguit zijn raadsleden dat als vertegenwoordigers daarvan. “We moeten nu aan de slag”, zei cultuurwethouder Herbert Raat woensdag. Op basis van de cultuurvisie dus. “En met de verbouwing van de schouwburg en P60 kunnen we echt niet langer wachten”, vond Raat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.