Een groot belang voor de gemeente om de schulden van hockeyvereniging HIC over te nemen is voor haar dat de sportinfrastructuur behouden blijft. Dat zei sportwethouder Herbert Raat woensdag (27 maart) tegen raadsleden die eerst nog eens wilden praten voordat de gemeenteraad het voorstel van B en W goed- of afkeurt. Dat voorstel komt er op neer dat de gemeente de schuld van de vereniging van bijna zes ton overneemt en ook het achterstallige onderhoud van de velden aan Escapade betaalt, waarmee ruim een miljoen is gemoeid. Overigens krijgt de gemeente die velden wel voor een euro in handen.

Raat had in een debat (vervanger van de vroegere commissies) gezegd dat de gemeente de kans de sportvelden in handen te krijgen niet mag missen, omdat dan commerciële partijen er mee aan de haal, die primair hun eigen en niet het algemeen belang dienen.

Strategisch

“Sportgrond in onze handen is van strategisch belang”, zei Raat. Hij wees er op dat het parkeerterrein aan een commerciële partij is verkocht. “Als wij niet eigenaar van de grond worden, komt het in handen van partijen die niets hebben met sport voor onze kinderen.” Maar daar was fractievoorzitter Michel Becker het niet helemaal mee eens. Er ligt volgens hem een sportbestemming op het terrein. En een bestemmingsplan wordt door de gemeenteraad vastgesteld. “Dat klopt”, gaf Raat toe. Maar volgens hem hoeven op de gronden niet woningen te verrijzen om die binnen de bestemming een commerciële wending te geven. Hij dacht aan sportscholen die onder meer fitness aanbieden.

Amstelveense club

Namens het bestuur van HIC, ooit opgericht voor het als Hockeyvereniging Ignatius College, vertelde de voorzitter van het (nieuwe) bestuur dat de vereniging op dit moment ongeveer 1050 leden heeft, van wie 63% in de minder contributie betalende jeugdklasse. “Wij zijn een echte Amstelveense club”, zei hij. Volgens hem bedient HIC vooral de noordkant van de stad en Myra het zuiden. Maar het onderhouden van terreinen behoort niet tot de kerndoelstellingen van de vereniging, zei hij, in wezen ingenomen zijnde met het aanbod van de gemeente. In de nieuwe versie draagt het de velden over aan AmstelveenSport, welk gemeentelijk bedrijf er ruim een miljoen euro voor krijgt, alsmede verhoging van de exploitatievergoeding met rum € 170.000 per jaar.

Mix

De schulden ontstonden doordat er elk jaar meer uitgegeven werd dan door de leden aan contributie werd betaald en de mix in het ledenbestand volgens het bestuur is veranderd van voornamelijk senioren naar jeugdleden, die een lagere bijdrage leveren door zowel contributie als in de kantine. Daarbij is HIC een relatief kleine vereniging, die heel veel velden moest onderhouden. De coronatijd deed ook geen goed aan de club. Aan energie gaf de club € 83.000 per jaar uit, wat nu terug is gebracht (door verduurzaming) tot € 50.000 en in de toekomst verder kan dalen tot € 35.000. De club heeft er een versterking van de ‘governance’, vergroting en stabilisering van de inkomsten en reductie van de utgaven, verduurzaming van het clubhuis en uitvoering van diverse sportvisies op losgelaten, zei het bestuur. Maar had het bestuur niet geweten van de financiële chaos, toen de wethouder minder dan een jaar geleden op bezoek was, wilde Becker weten. Er werd destijds niet over gesproken, zei hij. Het clubhuis blijft overigens eigendom van de vereniging.

1 REACTIE

  1. Volgens wethouder Raat (VVD) dienen commerciële partijen primair hun eigen belangen en niet het algemeen belang. Wat heerlijk om dit te horen uit de mond van een prominent lid van de neoliberale partij die ons land sociaal en maatschappelijk naar de verdommenis heeft geholpen door het algemeen belang ondergeschikt te maken aan de markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.