Vroeger waren er drie gemeentelijke commissies, die op verschillende dagen vergaderden, voordat er een besluit door de gemeenteraad werd genomen. Het debat in die commissies duurde vaak lang. Veelal te lang, naar mijn mening, want elke fractie wilde haar politieke ei kwijt, waardoor er veel herhalingen voorkwamen. Kennelijk begon dat ambtenaren te vervelen en zij bedachten een nieuw vergaderschema, waarin alleen nog op woensdag werd vergaderd. Met het gevolg dat al die ‘debatten’ over bijvoorbeeld de Perspectiefnota 2025 (contouren van de volgende begroting en beleid) in 2,5 uren op de woensdagavond werd geperst.

Dat heet tegenwoordig ‘raadsdebat’, maar aan het debat kwam men woensdag niet toe, op voorstel van het raadslid dat de vergadering voorzat. Die had gelijk, want over het bestuurlijke, fysieke en sociale domein werd elk uiterlijk een uur gesproken.

Fractiegrootte

De twaalf fracties konden dus nauwelijks zeggen wat zij op hun hart hadden en kregen daarna antwoord van B en W. De fracties en B en W hadden een uiterst beperkte spreektijd, afhankelijk van de omvang van hun fractie. Het probleem is dat de fractievoorzitters, verenigd in het zogeheten Presidium, daar zelf achter gesloten deuren voor hebben gekozen op voorstel van de griffie, dus ambtenarij. Daarbij werden de media, die toch al bezwaar hadden tegen het gelijktijdig houden van diverse ‘raadsgesprekken’ op woensdagavond, totaal van elke inbreng uitgezonderd. Dat Presidium  was voorheen openbaar, maar toen amstelveenblog.nl daarachter kwam, werd het prompt besloten, zodat niemand weet wat achter die gesloten deuren wordt gezegd.  Dat verstaat de gemeente kennelijk onder participatie.

Bevolking

Hoe slecht democratie in de praktijk werkt, blijkt trouwens niet alleen daaruit. De elite regeert. Dat is landelijk zo, maar blijkbaar ook plaatselijk. Bewoners kunnen hun zegje doen tijdens zogenaamde raadsgesprekken (vroeger in de commissies), maar vrijwel niemand maakt daarvan gebruik omdat het toch zinloos is. Er komen in het gunstigste geval enkele vragen uit de fracties. Meestal blijft het daarbij en B en W, doorgaans niet eens vertegenwoordigd, hoeven of mogen geen antwoord geven. Ach, Churchill zei al dat democratie een vreselijk systeem is, maar dat we niets beters hebben. Maar het blijft een slecht systeem. Zeker in Amstelveen, waar men zegt de participatie van de bevolking hoog in het vaandel te hebben. Zolang de inwoners zich maar koest houden…..

4 REACTIES

  1. Bij elke overheid waar 1 partij of kliek te lang overheerst krijg je kwalijke zaken of raakt men ingekakt. Dat hebben we gezien bij het CDA in het zuiden des lands en de PvdA in de grote steden. Hier is het de VVD. Het is gewoon heel gezond als de macht eens wordt gewisseld, behalve natuurlijk bij zo’n autocraat in spé als die blonde meneer. Trouwens hr. Bos Churchill was aanvankelijk ook een bewonderaar van Mussolini en hij had wel meer wonderlijke ideeën en soms was zijn beleid gewoon misdadig, maar dat is altijd onderbelicht gebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.