Nu mag je niet meer ‘omvolken’ zeggen, want dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en de nazitijd. Maar degenen die het felst tegen gebruik van het woord protesteren, hebben er blijkbaar nauwelijks moeite mee dat in Amstelveen een Jodin werd bedreigd en voor ‘kindermoordenares’ uitgemaakt. Volgens mij hadden zes miljoen Joden ook iets met WO2 te maken. In mijn flat hoor ik tegenwoordig alle talen spreken, behalve Nederlands. In weet eerlijk gezegd niet hoe ik dat moet noemen, als ik het woord ‘omvolken’ niet mag bezigen.

Trouwens, zouden er geen andere woorden zijn die, met een beetje kwade of goede wil, aan de nazitijd herinneren. In een stad, waarvan het gemeentebestuur trots is op zijn internationale karakter en bijna een kwart van de bevolking geen Nederlands paspoort en meer dan de helft een emigratie achtergrond heeft, kan men toch moeilijk volhouden dat er geen vreemdelingen zijn.

Te ver

Die wonen in huizen, waar volgens velen geboren en getogen Amstelveners moeten wonen. Maar dat is niet modern, in tegenstelling tot de deur steeds wijder open zetten voor lieden van andere nationaliteiten. Wie zich Amstelvener voelt, moet dan maar ophoepelen. Naar Almere of verder. Want hier is de woningmarkt overspannen en de woningen zijn trouwens te duur. Daar ergeren sommigen zich aan. Persoonlijk zal het mij worst wezen, maar te zeggen dat ik die ergernis niet begrijp, gaat mij ook te ver. De gemeente wil verder groeien naar 110.000 inwoners. Die groei is bijna per definitie niet het gevolg van Amstelveense gezinnen. Dus waar komen die ‘nieuwe Amstelveners’ vandaan? Juist. Maar gebruik niet het gehate woord, zou ik willen adviseren. Hoewel is zo plotseling ook geen beter heb. Daarom stop ik nu.

9 REACTIES

 1. Het is raar dat de term ‘omvolking’ nooit in verband wordt gebracht met Israël.

  Het doel van zionisten en Israël was (en is nog steeds) immers de omvolking van Palestina. Dat mag dan weer wel.

  Ik heb geen moeite met mensen die naar Nederland komen om burgers van dit land te worden, dus samen met de andere Nederlanders, ongeacht afkomst en herkomst.

  Mensen zijn mensen. Het gaat erom dat wij samen een open, eerlijke, solidaire en rechtvaardige staat, maatschappij, democratie en rechtsstaat in stand willen en kunnen houden. Dat is voor alle betrokkenen een hele opgave.

  • Nee, de Arabieren konden hun eigen land krijgen, de zogenaamde twee staten oplossing waar Israël voor was, voordat zij door zes landen tegelijk werd aangevallen. Ze dachten dan vernietigen wij Israël wel, maar ’t liep anders. Wie wil er nou genocide? Hamas toch.

  • Joden vormden eeuwenlang een kleine minderheid in het land tussen de Jordaan en de Middellandse Zee, maar na 1948 waren de meeste Palestijnse moslims er verdreven, waren Joden in de meerderheid en hadden een Joodse staat gesticht die inmiddels het hele gebied bezit of bezet houdt. Dat heet omvolking.

 2. De term omvolking is momenteel erg populair bij de gelovigen van Wilders en Baudet. Dat zou voor mij al een reden zijn om er een andere term voor te zoeken. Bovendien werd deze term ook in één adem genoemd met deportatie of erger. Ik neem aan dat de hr Bos daar ook niets te maken mee wil hebben.
  De tekorten op de woningmarkt liggen niet zozeer aan de instroom maar eerder aan het loslaten van elk woonbeleid op elk punt en in de soc sector in het bijzonder.
  Trouwens wij hebben wel mensen van buiten nodig om enkel onze welvaart te handhaven. Over al die voorbeelden wil ik het nu niet hebben.
  En oh ja heer Bos , overal heb je mensen die het goede willen en klootzakken, mensen die kunnen denken en mensen die hysterisch maar wat lopen te krijsen.

  • 1. Hebt u al een ander woord? Soms zijn instrumenten van vijanden nuttig.
   2. Wij willen er niet aan, maar Amstelveen begint aardig vol te raken, net als Nederland trouwens. Waarom dacht u overigens dat het Dublin-akkoord met voeten wordt gereden en iedereen naar Nederland wil, waar 85% mag blijven?
   3. Ga me nou niet vertellen dat het woonbeleid niets maar dan ook niets met de instroom heeft te maken.

   • 1. U weet heel goed dat alleen die partijen die het woord omvolking bezigen enkel maar op moslims doelen en niet op expats.
    2. Wat is vol heer Bos? De overgrote meerderheid werkt, moet zelfs werken of gelooft u soms in het sprookje dat ze zo maar een uitkering krijgen. Wordt er werk geweigerd , volgt er heel vaak een korting tot volledige.
    3 Natuurlijk heeft instroom met woonbeleid te maken. Hierdoor worden de prijzen en huren voor huizen giga opgejaagd. Voor de rest verwijs ik naar het CBS, daar kan zelfs een journalist met 60 jaar ervaring heel nuttige cijfers vinden.

    • 1. Ah, er is dus weer iemand die precies weet wat ik weet. Laat ik nou nooit aan moslims hebben gedacht, maar wel aan de vele talen die in mijn flat worden gesproken, behalve de Nederlandse.
     2. Ik meen echt dat Amstelveen en Nederland een beetje vol worden, dankzij het totaal negeren van het Dublin akkoord, waardoor iedereen door wil naar dit land waar 85% mag blijven, een score die nergens in Europa voorkomt. Overigens wonen bij mij aan de overkant maar twee Nederlandse huishoudens (van gezinnen kun je niet spreken van een vrouw alleen en een echtpaar) in de alom sociale huurwoningen, waar statushouders in grote gezinnen de rest voor hun rekening nemen, allemaal uitkeringsgerechtigden; hun voortuinen lijken wel een fietsenstalling op de door Eigen Haard betegelde gronden.
     3. Dank dat u tenminste het er mee eens bent dat het woonbeleid met instroom heeft te maken.

     • Ah gut! U weet niet dat nu juist net niet als journalist dat de PVV en FvD de term omvolking hebben geïntroduceerd. 😂😂en bij 3 U heeft zeker nog steeds niet bij het CBS gekeken welk percentage woningen in de soc sector naar statushouders gaan. Ook is bij u blijkbaar nooit het idee opgekomen dat veel statushouders hier al tijden zitten. Ook niet dat de overheid de laatste 14 jaar gewoon geen woonbeleid heeft gevoerd.

 3. Iedereen kan burger van Nederland worden. Daarvoor zijn geen etnische Hollanders nodig (voorzover die bestaan). Wel inburgeren en de taal en omgangsvormen leren. Dat lukt niet met te veel mensen tegelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.