Het doet volgens BBA-fractievoorzitter Ruud Kootker geen recht aan de verkiezingsuitslag dat zijn partij, Burgerbelangen Amstelveen, geen enkel recht aan de uitslag van de raadsverkiezingen. BBA werd, net als vier jaar geleden, buiten de volgende coalitie gehouden. Die bestaat uit de vorige – VVD, D66 en PvdA – aangevuld met wegens het verlies van de twee VVD-zetels de nieuwe partij Goed voor Amstelveen (GVA). De grootste lokale partij BBA won één zetel en telt er nu vijf. Zij is de derde partij qua grootte in de gemeenteraad, na VVD (8) en D66 (7).

Fractievoorzitter Jacqueline Höcker van GVA heeft het altijd in de lokale politiek gezocht. Zij maakte achtereenvolgens deel uit van de fracties van BBA en AVA, waarmee zij enkele jaren geleden brak en de Lijst Höcker begon, nu dus voortgezet in de nieuwe partij Goed voor Amstelveen, die – net als AVA – twee zetels kreeg,

Geen antipathie

Overigens kreeg amstelveenblog.nl niet, zoals de andere media, het gemeentelijke persbericht, waarin de voorkeur werd bekend gemaakt voor GVA. Kootker zegt met de keuze zéér teleurgesteld te zijn. Hij was wethouders-kandidaat voor zijn partij, met wie overigens Herbert Raat bij een vorige formatie van B&W niet door één deur kon. Tot dat had namens BBA voorzitter Peter Bot deel uitgemaakt van dat college, maar die moest het op het allerlaatst om gezondheidsredenen laten afweten. “D66 en VVD hebben mij meegedeeld dat het niets te maken heeft met persoonlijke antipathie”, zegt Kootker. “Herbert Raat en Floor Gordon zeiden graag met mij te willen samenwerken, maar hun fracties besloten anders, zeggen ze.”

Constructief

Volgens Kootker is BBA kennelijk, net als D66 en VVD, een volwassen partij geworden. Hij had ook de PvdA er bij willen hebben, waardoor de coalitie neer zou komen op 23 zetels. Nu zij het er twintig. “Inhoudelijk waren de verschillen met VVD en D66 best te overbruggen. Het verbaast mij des te meer omdat Gordon eerder zei een college te wensen waarin linkse en rechtse politiek niet voor de hand zou liggen. Overigens had ik de PvdA er graag bij gehad voor de balans.” VVD en D66 gaan dus verder formeren met PvdA en GvA.

De formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) hebben gesproken met vertegenwoordigers van alle twaalf partijen in de gemeenteraad.  Met en Goed voor Amstelveen zien de twee dus mogelijkheden van een breed gedragen en stabiele samenwerking in het gemeentebestuur. BBA viel af, hoewel die lokale partij wel boven de markt hing. De formateurs melden in het persbericht dat ‘de intensieve gesprekken goed verlopen zijn, constructief en openhartig waren.’ Maar zoiets wordt over alle formaties gezegd.

Lucht geklaard

Volgens Raat en Gordon is de lucht nu geklaard en zien zij voldoende aanknopingspunten op inhoud en samenwerking om tot een stabiel stadsbestuur te komen, hoewel er in de bestaande coalitie weinig verandert. Dat GvA er nu bij komt had in de fracties een lichte voorkeur boven het in zee gaan met BBA, zeggen ze. Volgens Raat en Gordon zagen de fracties ook een goede balans tussen de vier partijen met partijprogramma’s. “Die vullen elkaar aan.” In tegenstelling tot Kootker vinden zij dat nu een brede coalitie is ontstaan “die recht doet aan de verkiezingsuitslag”. GvA is volgens hen de grootste winnaar van de verkiezingen en krijgt nu een plaats als toevoeging op de bestaande coalitie. De vier partijen zien ‘een goede basis die kan zijn leiden tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarin er onderling ruimte is om in samenwerking met de gemeenteraad te werken aan de thema’s die belangrijk zijn voor Amstelveen.’

De onderhandelingen over de inhoud van het college akkoord worden na een kort reces hervat, waarbij ook de gemeenteraadsfracties worden betrokken, zeggen de formateurs.  Rond 16 mei komen zij met een volgende update.

13 COMMENTS

 1. De kiezer heeft deze coalitie weggestemd door met name de vvd minder stemmen en zetels te geven en de PvdA gelijk te laten blijven. D66 verloor 700 stemmen maar behield het zetelaantal.

  Hoe kan je dan met droge ogen beweren hiermee de verkiezingsuitslag en de stemmers te honoreren door met dezelfde coalitie door te gaan?

  En bba af te serveren die duidelijk won en veel groter is dan gva. PvdA heeft vier jaar lang getekend bij het kruisje.

  D66 heeft direct na de verkiezingen elke andere coalitie zonder vvd afgewezen en in het begin was duidelijk dat er nog steeds onterechte aversie bestaat bij bba. Vreemd want eerder accepteerden ze bba wel.

  En zo gaat ons kent ons Amstelveen verder. Het heeft weinig met respect voor kiezers te maken. Gek hè dat mensen wegblijven bij de verkiezingen?

 2. Waarom zijn eigenlijk de gemeenteraadsverkiezingen geweest in Amstelveen, als de VVD-D66-tweeling al alles voor de verkiezingen had besloten? Een hele circus werd opgevoerd met flyers van de deelnemende partijen, bijeenkomsten georganiseerd om de kiezers te trekken en jammer genoeg toch steeds minder kiezers komen naar de stemlokalen.
  Dit is het bewijs, dat democratie bestaat niet in de politieke Amstelveen en een soort dictatoriale systeem wordt gevoerd al jarenlang en ook nog straffeloos. Nu wordt ook verteld dat de tweeling nog steeds intensieve gesprekken voert met de betrokken partijen. Maar waarom als hun besluit praktisch al op tafel ligt? ‘Na uitvoerige consultatie van de fracties van D66 en VVD is de gedeelde conclusie dat een samenwerking met PvdA en Goed voor Amstelveen op dit moment de lichte voorkeur geniet en het meest kansrijk is’- staat in het persbericht van 22 april 2022. Het is de regelrechte vervalsing van de verkiezingsuitslagen!

 3. ‘maar hun fracties besloten anders’

  Alsof een fractie haar lijsttrekker (en tevens onderhandelaar) de voet dwars gaat zetten. Het is in het geval van de VVD niet meer dan een goedkope bliksemafleider om de politieke antipathie van Raat jegens Kootker te verbloemen.

  De enige troost voor de BBA is dat ze inmiddels kennelijk worden gevreesd. Dat geeft hoop voor over vier jaar, zeker ook als de financiering van lokale politieke partijen dan een feit is. Ik denk evenwel ook dat ondanks de solide verkiezingswinst van de BBA, Ruud Kootker het veld zal moeten ruimen voor een jonger iemand. Iemand die de lokale thema’s krachtig, helder en kort kan verwoorden. Ben benieuwd wie er opstaat.

 4. Ik vraag mij af wat GvA nu heeft gekregen in ruil voor haar handtekening bij het kruisje.
  Voor de rest is het uitsluiten van BbA een verkrachting van de geest van de verkiezingsuitslag, maar dat zijn we gewend van de feodaal Raat en zijn kliek.

 5. Blijkbaar is de persoonlijke aversie van één wethouder jegens één ander persoon belangrijker dan de wil van het volk. Te triest voor woorden.

 6. Raat en Gordon zien voldoende aanknopingspunten om tot een stabiel stadsbestuur te komen. Bedoeld wordt: Een gezellig en gezapig stadsbestuur zonder tegenwicht en tegenspraak.

  Om dit te bereiken, wordt geen kronkelredenering geschuwd. Volgens RaatGordon is GvA van die aardige mevrouw Höcker met haar twee zetels ‘de grootste winnaar van de verkiezingen’. Groter, dus, dan BBA met haar groei naar vijf zetels..

  • Ik denk eerder omdat BbA niet altijd ruim baan wil maken voor bouwgedrochten zoals VVD&D66 weer van plan zijn bij dat Texaco station aan de ouderkerkerlaan.

  • Mbt die hoogbouw bij Texaco verschillen wij van mening. Langs de gehele Buitenveldertselaan en Beneluxbaan zullen zulke gebouwen moeten verrijzen om nog groene gebieden over te houden.

 7. Het duo Raat-Gordon gaat door met wat hun in de afgelopen jaren zo goed bevallen is; Veel poseren voor vrolijke foto:’s en verder blijven doen wat van hen wordt verlangd door mensen en lobby’s die verder niet moeilijk doen.

  Burgemeester en ambtenaren zijn blij met de vrijheid die zij hebben en de gelijkgeschakelde pers beperkt zich tot het kritiekloos overschrijven van de weblogs en persberichten van wethouder Raat (VVD), ook al gaat het slechts om het installeren van een nieuwe waterkraan bij een sportveld.

  De burgers krijgen een fopspeen toegestopt in de vorm van een gecompliceerde en ondoorzichtige participatieprocedure die in werkelijkheid een verkapte vorm van de lokale verdeel-en-heers politiek is en die het gemeentebestuur en -bureaucratie de gelegenheid geeft om te doen wat hun het beste uitkomt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.