Hoe krijg je vraag en aanbod in de sport voor gehandicapten bij elkaar? Eigenlijk was dat de kernvraag, aangezwengeld door regiocoördinator Nikki Hartenhorst, waar het om draaide in het dinsdag gehouden zogeheten verenigingscafé in de Meerkamp over Passend Sporten voor die doelgroep en geopend door sportwethouder Herbert Raat. Behalve raadsleden van diverse partijen, waren er wat vertegenwoordigers van sportverenigingen. Esther Vergeer, zeven maal paralympisch kampioen in rolstoeltennis, was er ook en loste aansluitend aan het verenigingscafé samen het Raat het startschot voor de Zwem4daagse.

Gesponsorde deelnemers daaraan brengen geld bijeen voor de Esther Vergeer Foundation, die zich inzet voor fysiek gehandicapte kinderen een kans te geven als sporters. De gemeente verdubbelt de opbrengst. AmstelveenSport maakt het inschrijfgeld over naar die stichting.

Proeftraining

Onder de bezoekers van zowel café als de Zwem4daagse was ook burgemeester Tjapko Poppens. Over wat er voor gehandicapte kinderen gedaan kan worden om hen tot sporten te bewegen, sprak behalve Hartenhorst ook Judith Krans van de Esther Vergeer Foundation. De laatste vertelde over sportpoli, die zij samen met academische ziekenhuizen opzet. Maar academische ziekenhuizen zijn niet altijd in de buurt van waar kinderen opgroeien.  Vandaar de sportpoli, waar men de vragen van het kind hoort. Soms zijn handicaps niet zichtbaar, zei Krans. Als voorbeeld noemde zij een hartkwaal. Sinds de opening van sportpoli’s, zijn volgens haar meer kinderen gaan sporten. Enkele cijfers: 875 kinderen sporten bij 519 verenigingen en bedrijven daar 31 verschillende sporten. Maar de verenigingen moeten er wel voor open staan. Krans organiseert  proeftrainingen in diverse sporten, om uit te zoeken wat voor een bepaald kind de sport is die bij hem of haar past.

 Aanmoediging

De deelnemers van de Zwem4daagse, die na het verenigingscafé werd geopend, worden aangemoedigd zoveel mogelijk geld op te halen voor dit goede doel door direct te doneren of zichzelf te laten sponsoren. Voorafgaand aan het startschot kreeg Esther Vergeer felicitaties en een grote bos bloemen van directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport, omdat zij recent de prestigieuze ITF Philippe Chatrier Award heeft ontvangen, een prijs die wordt uitgereikt aan individuen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het tennis. Van 1999 tot 2013 bezette zij de eerste plaats op de wereldranglijst in rolstoeltennis. “Via haar stichting ondersteunt ze onvermoeibaar jonge sporters met een handicap en pleit ze voor inclusiviteit in de sport”, zegt Van Ketwich Verschuur. Volgens AmstelveenSport onderstreept de gemeentelijke belangstelling het gedeelde streven gelijke kansen in de sport voor iedereen in Amstelveen te bevorderen. Op maandag 18 november vindt het volgende verenigingscafé plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.