De eenzaamheid onder ouderen is een toenemend probleem, wist directeur Angelique Schuitemaker van Brentano. Daarom verandert restaurant ‘BijKlaasje’ aan de Oranjebaan (officieel Klaasje Zevensterstraat) in een ontmoetingscentrum voor de buurt. Men kan daar van dinsdag 2 juli af vier dagen per week terecht voor sociale ontmoetingen, mits die maar niet dagelijks rond de maaltijd plaats vinden. “Wij hebben moeten besluiten het dagelijkse eten voor op te heffen”, zei Schuitemaker. De activiteiten en het beheer worden overgenomen door welzijnsorganisatie Participe Amstelland, al werkt Brentano daar op sociaal en cultureel gebied wel mee samen.

Na maandenlang in onzekerheid te hebben geleefd, zijn de bewoners van de seniorenwoningen nu, een week voor de overgang, eindelijk geïnformeerd door de beide instellingen.

Andere rol

‘BijKlaasje’ blijft vier dagen per week – dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag – open van 09.00 tot 17.00 uur open, wat in die zin een verbetering is dat het tot nu toe eigenlijk alleen op dinsdag de hele dag open was (alleen voor activiteiten), woensdag om 11.00 uur en de beide andere dagen om 14.00 uur open ging. Steeds tot uiterlijk 18.30 uur voor vaste (eet) klanten. De nadruk valt in het vervolg op de sociale functie, niet langer op de dagelijkse maaltijden, waarvoor ooit bewoners van de senioren woningen die huurden. “Omdat er een restaurant bij was”, meldt een van hen. Dat is nu – eigenlijk sinds januari al – ter ziele, inclusief de á la carte servering van hapjes en drankjes. De nieuwe beheerster van het buurtcentrum, Daniëlle Jonker, zegt nog wel af en toe een lunch of soep aan te bieden, maar daarvoor heeft Participe vrijwilligers nodig. Jonker zelf zwaaide tot voor kort de scepter in BijKlaasje voor Brentano, maar stapte over naar een Participe-centrum in Uithoorn. Nu komt zij dus in een andere rol terug.

Sociaal

Brentano en Participe Amstelland zijn van plan er een ‘bruisend centrum’ van te maken. Maar daar zijn wel vrijwilligers voor nodig. “Participe draait op vrijwilligers”, zegt Jonker. In Uithoorn had zij er veertig. Het nabij gelegen Alleman, een wijkcentrum dat ook beheerd wordt door Participe, heeft er naar verluidt zeventig. Hoeveel er zich vrijwillig voor BijKlaasje melden, is nog niet bekend. Overigens maakt het plan voor BijKlaasje deel uit van het project ‘Van Ouderenzorg naar Samenzorg’ waarvoor de gemeente de € 624.000, die zij in april kreeg van het Ministerie van VWS als specifieke uitkering, aan beide partijen toekende. Het is volgens de Perspectiefnota 2025 een experiment op het gebied van ‘collectieve preventie in de wijk’. “Het centrale doel van het experiment is om (kwetsbare) oudere inwoners zo lang mogelijk thuis te laten wonen en de behoefte aan zorg in het kader van de Wet Langdurige Zorg zo lang mogelijk uit te stellen of te voorkomen”, zegt de Perspectiefnota, met de beleidscontouren voor de volgende begroting. Het experiment moet volgens de gemeente een positief effect op de kwaliteit van leven van oudere inwoners en/of diens naasten hebben en vermindering van de druk op de arbeidsmarkt en informele (mantel) zorg. “De aanvraag van de uitkering is tot stand gekomen in samenwerking met Zorgkantoor Zorg en Zekerheid die positief heeft geadviseerd op de aanvraag richting het rijk.” De eigen bijdrage van de gemeente van €156.000 wordt voor €135.000 gedekt door Brentano Amstelveen en voor €21.000 door de gemeente vanuit de CUP (Coalitie Uitvoeringsplan) middelen ‘preventie Amstelveen’.

Eten

De dagelijkse eters zijn er niet mee geholpen, vinden zij. “Je kunt wel lekker sociaal doen, maar als het eten er bij in schiet, zie ik niet wat de vermeerdering van de kwaliteit van leven is”, zegt een bewoonster van een der appartementen, die voor ouderen werden gebouwd, nadat alle grond door Brentano was verkocht. Visueel gehandicapten en rolstoelers denken er ook zo over. In het weekend, maandag en ’s avonds is het centrum dicht. Een man wijkt nu, door zijn kinderen gehaald, op zondagmiddag uit naar Nieuw Vredeveld aan de Rembrandtweg. “Maar die kinderen kunnen natuurlijk niet elke dag voor mij rijden.” Overigens is de klacht dat juist in het weekend, als BijKlaasje dus gesloten is, men zijn graag zijn familie ontvangt, met een hapje en een drankje. Sociaal voor hongerenden, lijkt de boodschap. Overigens viel de bijeenkomst dinsdag in twee meetings uiteen, waarvan de eerste voor de ‘vaste eters’ was. Volksvertegenwoordigers werden daar niet toegelaten, met gevolg dat Wil de Koning van de coalitiefractie Goed voor Amstelveen de toegang werd geweigerd. Bij de tweede sessie was hij wel welkom.

2 REACTIES

  1. Wel allerlei symbolische vlaggetjes hijsen en lullen over de noden en zelfstandigheid van ouderen, maar zo gauw het iets kost, moet er maar weer het bekende blik met vrijwilligers en mantelzorgers opengetrokken worden. Zie hier het sociale gezicht van Nederland anno 2024.

  2. De gemeente en een paar instellingen, organisaties en hun bestuurders moeten zich schamen en zich afvragen of zij doen wat van hen verwacht mag worden.

    Ook hier zou journalistiek onderzoek dingen aan het licht kunnen brengen die Amstelveners moeten weten. Daar bestaat toch een subsidie voor. Of gaat die ook op aan vriendjespolitiek en doofpotten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.