Het Bach Ensemble Amstelveen sluit seizoen van muzikale vespers in Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30A af op zondag 2 juni (16:30 uur).

In die dienst wordt Bachs cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ (BWV 106; ook genoemd Actus tragicus) uitgevoerd.

Toegang via collecte

Van Georg Philipp Telemann klinken bovendien nog delen uit de cantate ‘Du aber, Daniel, gehe hin’ (TWV4-17). De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en is nodig om deze muzikale schatten uit de kerkmuziek in vespers te kunnen blijven uitvoeren.

Beide cantates werden ruim 300 jaar geleden gemaakt voor een rouwdienst. Van Johann Sebastian Bach is het een van de eerste cantates die hij schreef. De structuur die hij later ontwikkelde is er nog niet, maar de muziek waarop de Bijbelcitaten klinken is al helemaal zijn stijl.

Telemann

Twee of drie later schreef Bachs vriend Telemann ook een rouwcantate. Zowel bij Bach als bij Telemann horen we de muzikale barokke uitbeeldingen die de eindigheid van het aardse leven van de mens laten horen met tijd die weg tikt, aards leven dat overgaat in de vreugde van een nieuw hemels leven.

Koor en orkest (met o.a. viola da gamba’s en blokfluiten en hobo) van het Bach Ensemble en enkele vocale solisten staan onder leiding van Paulien Kostense. Liturg is ds. Niek Scholten uit Aerdenhout; organist: Wibren Jonkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.