Bijna zevenhonderd leerlingen van Amstelveense scholen doen op maandag 3 en dinsdag 4 juni het praktische verkeersexamen. De Kruiskerk aan de Van der Veerelaan is weer zowel het start- als eindpunt van de route die de kinderen fietsen. Het startschot geeft maandagochtend verkeerswethouder Herbert Raat.

Zij krijgen met allerlei verkeerssituaties te maken, meldt de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland. De theorie hebben ze al eerder tijdens de verkeerslessen op school gedaan.

Helft doen niet mee

Dit jaar doen veertien van de 26 basisscholen mee met het verkeersexamen. Dat is iets meer dan 50%.  De lokale afdeling Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft, samen met de gemeente, vorig jaar alle scholen nog eens opgeroepen ook deel te nemen, maar die oproep heeft volgens VVN-voorzitter Ben Westendorp niet veel succes gehad. “Misschien moeten we komend jaar bezoekjes aan de scholen brengen om ze over te halen ook mee te doen”, zegt hij. Het is volgens hem uiterst belangrijk voor kinderen, omdat zij want vooral op de fiets kwetsbaar zijn in het steeds drukker wordende verkeer. “De verkeersexamens helpen mee om die kwetsbaarheid te verminderen.”

Geen fatbikes

Dit jaar wees de VVN de scholen en leerlingen er nog eens op dat meedoen met fatbikes is uitgesloten. Omdat daarmee gemakkelijk een hoge snelheid is te bereiken, kunnen die vervoermiddelen ook verhoogd risico opleveren. Naast de gewone fiets mogen kinderen ook meedoen met een reguliere bike. Tenminste als de school het daarmee eens is en alleen in de laagste trapondersteuning.

Op het kaartje is de fietsroute van de leerlingen aangegeven. Tijdens de examens wordt er gecontroleerd door ouders van de verschillende deelnemende scholen. De leerlingen mogen natuurlijk al eerder de route oefenen.

Het verkeersexamen wordt georganiseerd door Verkeer & Meer, onderdeel van de Vervoerregio Amsterdam. Samen met gemeenten, scholen en anderen werkt die organisatie aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de regio. Veilig Verkeer Nederland is de uitvoerder van de praktische verkeersexamens.

5 REACTIES

   • 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣
    Wat een egoïstisch ventje is die Van Waning toch. Hij denkt zeker dat de hele wereld om hem draait. Overigens beste Robert, ze zoeken nog vrijwilligers. Iets voor jou? Nee natuurlijk , dan geef je niet thuis.

  • Lees mijn reactie nog eens, Frank. Wat is er egoïstisch aan verkeersregels en aan een pleidooi voor handhaving daarvan?

   Ik heb je wel vaker verzocht om discussies niet steeds in het persoonlijke vlak te trekken en dat denigrerende toontje is ook heel vervelend.

 1. Waarom leren scholieren verkeersregels als de gemeente die niet belangrijk genoeg vindt om ze te handhaven?

  Scooters zijn onwenselijk én verboden in ieder voetgangersgebied, maar in deze VVD-gemeente worden zij gedoogd, hoewel er ook veel jonge kinderen spelen. Onbegrijpelijk.

  Scooters en fietsen worden hier op blindentegels geparkeerd en er rijden scooters en soms zelfs motorfietsen op het voetpad langs bieb/Venstra naar het winkelcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.