Home Zorg Nu 68 Lief en Leedstraten

Nu 68 Lief en Leedstraten

0
103

Er zijn in Amstelveen nu 68 zogeheten Lief en Leedstraten, ooit opgericht op voorstel van CDA-raadslid Sandra van Engelen. Het zijn straten waarin men naar elkaar geeft en dat via kleine gebaren toont, bijvoorbeeld eens langs gaat bij een buurman die eenzaam is en contact zoekt. Een straat of flatgebouw kan daarvoor bij de gemeente sinds 2019 een ‘Lief en Leedpotje’ van € 150 aanvragen. Participe hield vorige week vrijdag een zogeheten Lief en Leedtop in Westend, waarbij nadrukkelijk media niet, maar wel vertegenwoordigers van andere gemeenten waren.

“Een klein bedrag om iets kunnen betekenen voor buren”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen van het sociale domein over dat potje.

Westend

Volgens hem wordt in Lief en Leedstraten eenzaamheid bestreden en zorgen zij ook voor samenhang in de buurt. “Mensen leren elkaar kennen en vrolijken elkaar op. Betrokkenheid tussen buren is belangrijk, zeker voor inwoners die wat ouder zijn of een beperking hebben.”

Van Ballegooijen was vrijdag op die bijeenkomst in Westend aan het Westwijkplein, met vertegenwoordigers van tien andere gemeenten om ervaringen uit te wisselen.

Gangmakers

Het geld is bedoeld om iets aardigs voor elkaar te doen. De beheerders van het potje – zo genoemde gangmakers – zorgen ervoor dat ouderen in hun straat of flat af en toe een koffiebezoekje krijgen, een gesprekje kunnen voeren of bijvoorbeeld een bloemetje of kaartje ontvangen op hun verjaardag, meldt de gemeente. “Het blijkt dat een klein bloemetje of plantje meenemen namens de buurt de drempel voor contact erg verlaagt”, zegt Van Ballegooijen. “Dus niets dan lof voor deze gangmakers.” Over wat er tijdens die bijeenkomst werd gezegd, meldt het achteraf verschenen persbericht niets. Maar meer informatie over de Lief en Leedstraat is te vinden via de website van de gemeente.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.