Steeds meer mensen komen in verzet tegen het kappen van gezonde bomen aan de Bovenkerkerweg, zegt Conan de Bruin. Hij was in een paar weken geleden inspreker bij een raadsgesprek en kwam met een petitie, die nu al door 678 Amstelveners is getekend.

Het gaat nu dus om bomen aan de Bovenkerkerweg, die dubbel zo breed moet worden volgens de plannen, maar al eerder werden er duizenden langs de A9 gekapt. De gemeente zegt wel dat wordt gecompenseerd, maar de compensatie bestaat uit jongere bomen en groen, die natuurlijk niet dezelfde opslagcapaciteit hebben als de oudere die zij geacht worden te vervangen.

Zat

“Na het beginnen van een nieuwe petitie voor het behouden van de 77 gezonde mooie bomen langs de Bovenkerkerweg, waarover de gemeenteraad op woensdag 19 juli beslist of ze gekapt gaan worden of niet, is deze na één week inmiddels al verrassend 678 keer getekend”, zegt De Bruin. Volgens hem zijn na een recente kap van zesenvijftig bomen voor die wegverbreding van de Bovenkerkerweg omwonenden het helemaal zat. Zij zouden herbezinning eisen.

Te ver

Een van de ondertekenaars heeft er volgens De Bruin op gewezen dat de betreffende bomen de laatste jaren twee zeer stevige stormen doorstonden en daarmee bewezen forse krachten te kunnen doorstaan. “De mogelijke verzakkingen worden niet opgelost door de bomen maar te kappen”, schreef de ondertekenaar er bij.

De bomen doorstonden namelijk de orkaan Eunice op 18 februari vorig jaar (met windkracht 12) en de recente Poly, verduidelijkt De Bruin. Volgens hem hebben zij nog een levensverwachting van minstens elf jaar. “Uit de literatuur blijkt zelfs, dat populieren wel 100 tot 200 jaar kunnen worden. Hiermee zijn de voor de gemeente uitgevoerde trekproeven om de boomstabiliteit te testen totaal zinloos gebleken”, zegt hij. “Bij onderzoeken over de waarde van trekproeven is aangetoond dat ze onbetrouwbaar zijn en totaal niet vergelijkbaar met hoe een boom in de natuur omgaat met het flexibel verminderen van de windkracht op de stam en de kroon.” Dat de gemeente de bomen van Nesserlaan tot het kruispunt van de Beneluxbaan allemaal wil kappen, gaat volgens hem te ver.

 Verzakking

De verzakkingen, die de gemeente als oorzaak van het kappen aangeeft, is volgens De Bruin het instabiele veen- en kleipakket onder en naast de weg. Door de droge zomers van de afgelopen jaren zakt het grondwaterpeil, waardoor de veen- en kleilaag droog komt te liggen, oxideert en inzakt. De bomen die water nodig hebben om in leven te blijven, zorgen in zo’n droge periode plaatselijk voor een daling van het grondwaterpeil, maar dat is bijzaak. De gemeente heeft t/m 2020 ieder jaar geld uitgegeven om de weg (en/of het fietspad) te maken, wat ze ook zullen blijven doen als de hoofdoorzaak niet wordt aangepakt.”

Droge zomers

Hij citeert ook de deskundige G. Bakema op het gebied van bodemdaling bij Wageningen Universiteit & Research. Die zei over de situatie aan de Bovenkerkerweg: “Het inklinken van veenlagen wordt met name veroorzaakt doordat in de droge zomers van de afgelopen jaren de grondwaterstand behoorlijk uitzakt. Hierdoor gaan veenlagen oxideren en krijg je bodemdaling. Het weghalen van de bomen betekent dat het grondwater lokaal wellicht minder uitzakt; maar als na het verwijderen van de bomen de grondwaterstand in de zomer niet wordt verhoogd, dan zal de veenoxidatie en maaivelddaling doorgaan. De belangrijkste preventieve maatregel is het verhogen van de grondwaterstand.”

Stabiliseren

De Bruin ziet daarin een nieuwe reden om de bomen te laten staan. Het is de enige manier om de veen- en kleilaag te stabiliseren, zegt hij. Nodig is volgens hem dat het grondwaterpeil wordt verhoogd in droge periodes. “Zodat het veen niet uitdroogt.” Met het testen van verschillende mogelijkheden om dat te doen pakt men naar zijn mening het echte probleem aan. “Door de bomen niet te kappen, bespaart de gemeente een miljoen euro. Die kan wat hem betreft aan nader onderzoek worden besteed. “En het vinden van een definitieve oplossing om de echte oorzaak aan te pakken.”

Uitdroging
Door de bomen aan de Bovenkerkerweg te laten staan, vertraagt men ook de uitdroging van de bodem. “Bomenlanen en -groepen hebben een remmende werking op de verdamping van water doordat ze vocht vasthouden.” Door het kappen, heeft de gemeente al een ravage aangericht langs de Bovenkerkerweg tussen het kruispunt met de Zagerij t/m De Kegel, vindt hij. Daar kan men zien wat de gevolgen zullen zijn op het inklinken door de grond minimaal een jaar zo te laten, zegt hij. “Het is vrijwel zeker dat het verzakken blijft doorgaan.”

 Gezondheid
De Bruin verwijst ook naar professor Raf Aerts van de Universiteit in Leuven. Die heeft gezegd: “Vanuit het gezondheidsperspectief hebben mensen in een stedelijke omgeving meer baat bij oude, grote bomen, dan bij het aanplanten van 10 nieuwe jonge bomen. Nu wordt er nogal snel voor gekozen een oude boom die in de weg staat te kappen. Maar de positieve effecten van zo’n ontwikkelde boom, ook op de mens, zijn duidelijk groter dan gedacht.”

Klimaatverstoring
De Bruin: “Hoe werkt Amstelveen, na al dat gekap van de afgelopen jaren, haar veroorzaakte globale minimale hoeveelheid afval van 39.842.805 kg CO2 weg? Dit is veroorzaakt door 6000 bomen weg te halen voor de A9 + 56 die recent verwijderd zijn voor een wegverbreding van de Bovenkerkerweg en verbrand zijn / worden in op hout gestookte biomassacentrales. Hoe zetten we deze veroorzaakte uitstoot weer om in gezondheid, balans, levensvreugde & duurzaamheid.” Amstelveen maakt met het kappen van bomen geen vuist tegen de klimaatverandering, vindt hij. Zijn vraag lijkt hoe men in Amstelveen denkt met het voortdurend kappen van bomen ooit de klimaatdoelen te halen.

De petitie voor het behoud van de bomen is in te zien en te tekenen via de volgende link:

https://www.petities.com/behoud_de_77_mooie_bomen_langs_de_bovenkerkerweg

2 REACTIES

  1. Tjeempie, ik heb ook Floortje nog niet horen tjilpen over beduidende toename van CO2 door oxidatie van veenlagen als men al die bomen maar rücksichtlos kapt.
    Aan de andere kant, als het zo door gaat zakt de gehele Randstad langzaam maar zeker in de blubber.
    Maar wij gaan door met tegeltjeswippen en vliegje en mugje doodspuiten hoor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.