Voorganger Lars Grijsen van de Stadshartkerk (Keizer Karelweg, ingang Essenlaan) is een ontmoetingsplek voor jongeren van 12 tot 18 jaar begonnen. Een jongerencommunity, heet dat tegenwoordig, die naam XCEPTD draagt.  Zaterdag was er een filmavond, maar die zijn er ook op 6 april, 4 mei, 8 juni en 6 juli. Ze worden gehouden in ‘De Schakel’ aan de Keizer Karelweg 94B, het gebouw waar ook de diensten van de Stadskerk worden gehouden.

Lars Grijsen heeft andere jongerenwerkers geschreven en zegt de organisatie samen te doen met een team van vrijwilligers.

JOP

Hij zegt dat uit gesprekken met jongeren en jeugdwerkprofessionals bleek dat er in Amstelveen voor tieners weinig tot geen eigen plekken zijn en jaren geleden jongerencentra zijn. Jongerenwerkers van de gemeente gaan vooral langs op scholen, meldt Grijsen. Er zijn volgens hem nog een paar Jongeren Opvang Plekken (JOP) half-open, maar die liggen op plaatsen waar men bij avond liever niet komt. Er zijn naar zijn mening geen goede inloopplekken, waar jongeren kunnen ‘hangen en chillen’. Vandaar de jongerencommunity  XCEPTD om in dit ‘gat’ te springen, zegt hij zelf.

 Accepted

De naam  XCEPTD  is door jongeren zelf gekozen. “Het is een moderne variant van het Engelse woord ‘accepted’. De jongerencommunity is een plek waar ze gezien, gehoord en geaccepteerd worden”, zegt Grijsen. “We hopen dat het een plek is waar vriendschappen ontstaan en opbloeien. De X in de naam staat voor mysterie. Er is zoveel wat we niet zien, niet weten of begrijpen. XCEPTD is een plek waren vragen gesteld kunnen worden en gezocht kan worden naar zingeving en wat het geloof in Jezus voor jongeren kan beteken.”

Alpha

Behalve met films is gestart met de kennismakingscursus met het christelijk geloof: Alpha Youth, dat een antwoord heeft op basisvragen van het christelijk geloof. “Een avondje Alpha Youth kent de volgende ingrediënten: fun, food, friendship en faith.” Daar begon hij drie weken geleden mee. De avond begint steeds met gezellig samen eten, gesprekken, open kunnen zijn over twijfels, moeilijke ervaringen en gevonden antwoorden.

Droom

“Het is onze droom om op termijn voor deze jongerencommunity een eigen plek te hebben, die helemaal van de jongeren is,” zegt Grijsen “Tot die tijd kijken we per activiteit welke ruimte geschikt en beschikbaar is. Voor onze eigen plek staan we open voor allerlei mogelijkheden: een garage, een oude bus of een leegstaand gebouw/kantoorpand.”
XCEPTD heeft een Instagram-account: https://www.instagram.com/xceptdamstelveen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.