‘Economisch daklozen’ noemt men mensen die door een scheiding dakloos zijn geworden. Het kan overigens ook dat zij door verlies van een baan in die situatie zijn gekomen. Behalve de andere huizen die al in Amstelveen voor hen zijn ingericht, is door sinds donderdag een nieuw passantenpension bij gekomen aan de Wenckebachweg in Duivendrecht. Dat tijdelijke onderkomen werd door wethouder Marijn van Ballegooijen bezocht.

Het complex Amsterdam / Duivendrecht kwam tot stand in opdracht van Amsterdam, Ouder-Amstel en de Amstellandgemeenten waaronder Amstelveen.

Vijftien woningen voor Amstelland

In het gebouw zijn 93 eenpersoonswoningen voor mensen die daar met wat lichte ondersteuning maximaal een jaar kunnen verblijven. In dat jaar wordt gewerkt aan doorstroom naar een reguliere woning of kamer. Amstelland gebruikt vijftien woningen, maar dat aantal kan volgens de gemeenten uitgebreid worden. Amsterdam gebruikt de resterende 78 woningen. De eerste bewoners hebben er inmiddels hun intrek genomen.

Amstelveen

 Overigens is het aantal economisch dakloze inwoners van Amstelveen niet bekend. Niet iedereen meldt zich bij de hulpverlenende instantie of de gemeente, zegt de laatste. ‘Soms kunnen inwoners zelf iets oplossen door het inzetten van familie of sociaal netwerk. In de regio Amstelland ontvingen 281 mensen vorig jaar begeleiding bij het zoeken naar een woning. Daarvan hebben 64 mensen tevens gebruik gemaakt van tijdelijke opvang.’

Olmenhof

 In Amstelland zijn verschillende tijdelijke opvanglocaties voor economisch daklozen. Naast de Wenckebachweg is er binnenkort ook plaats in het voormalig verzorgingshuis Olmenhof aan de Landtong, wat trouwens door hen gedeeld wordt met Oekraïense vluchtelingen. De locatie aan de Graaf Janlaan wordt vanaf 1 mei niet meer gebruikt voor de opvang van economisch dakloze inwoners.

Foto: Naast wethouder Van Ballegooijen (2e van links) en diens collega Victor Frequin van Ouder-Amstel (3e van links) waren er donderdag ook  vertegenwoordigers van andere gemeenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.