Aan de Groenvisie, een gemeentelijk beleidsstuk over (vooral openbaar) groen, heeft de Dorpsraad (DR) Nes aan de Amstel (foto) een bijdrage kunnen leveren. Zij droeg onder meer de Bovenkerker Polder als ‘open en groen’ gebied aan. In het vorige concept was die door de gemeente niet eens genoemd, zei DR-voorzitter Henk Boelrijk dinsdag.

Het beleid van de gemeente is dat in de Bovenkerker Polder geen bouwactiviteiten mogen plaats vinden, hoewel de VVD in het verleden ervoor heeft gepleit woningbouw in een klein deel ervan toe te laten. Die is van mening veranderd. “Ik ben sinds 2010 lijsttrekker en wij vinden dat de Bovenkerker Polder open en groen moet blijven”, zegt wethouder Herbert Raat.

Participatie

Er zijn volgens hem al zovéél weilanden aan gegaan, waarop huizen verschenen (Bankras, Stadshart, Middenhoven, Groenelaan enzovoort). Het is door de VVD al in 2017 geschreven in een verkiezingsprogramma.

De Dorpsraad wil zo vroeg mogelijk, in het kader van de participatie, bij plannen van de gemeente worden betrokken. Zelf geeft zij daarin het goede voorbeeld door via twee inspraakavonden, die druk werden bezocht, suggesties van dorpsbewoners op te halen die in de dorpsvisie worden verwerkt. De DR houdt zich nu bezig met schrijven en legt het concept weer voor aan de dorpsbewoners, vertelde voor voorzitter Henk Boelrijk.

CO2-uitstoot

Boeren in die polder zien dat niet zitten en pleiten ervoor dat die minstens dertig jaar open blijft, zegt de Dorpsraad. Dorpsraadslid Frans van Vugt-Schmitz zei overigens woensdag dat er voor mestverwerking via biobrandstof te weinig koeien in de polder lopen volgens deskundigen van de Universiteit Wageningen. Het zijn er 750, terwijl het er minimaal 1000 moet zijn om de apparatuur op biobrandstof financieel haalbaar te maken. De mest stoot CO2 uit en volgens Van Vugt-Schmitz zorgt het extensieve boeren in de polder ervoor dat die uitstoot méér wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.