In Schouwburg Amstelveen zijn in de week van de Dodenherdenking in de schouwburg aan het Stadsplein drie speciaal voor ‘Theater Na de Dam’ geprogrammeerde voorstellingen te zien: Niki Jacobs in Concert, Pianostemmen en de première van HannaH – De belofte voorbij. De voorstellingen hebben ieder op hun eigen manier betrekking op de Tweede
Wereldoorlog.

Niki Jacobs (foto) zingt bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar in het Jiddisch en is wereldwijd bekend als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Zij geeft op woensdag 1 mei een theaterconcert, waarin de beroemde Mauthausen ballades van componist Mikis Theodorakis centraal staan.

Pianostemmen

Op donderdag 2 mei speelt de theatergroep ‘Goed Gezelschap’ de muziektheater voorstelling ‘Pianostemmen’, over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald en hoe die vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

HannaH

‘HannaH – De belofte voorbij’ is een voorstelling over de verwoestende invloed van oorlog op levens van mensen, ook voor generaties die volgen. Het stuk,, met in de hoofdrol
Jette van der Meij, is gebaseerd op een verhaal van schrijfster Wies Venmans en werd geregisseerd door Brigitte Odett. De voorstelling gaat op vrijdag 3 mei in Schouwburg Amstelveen officieel in première.

Theater Na de Dam

Sinds 2010 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de
Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar
spelen ze meer dan 130 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden.

Foto: Anne van Zantwijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.