Door de OZB van andere panden dan woningen te verhogen, willen B en W een stadsfonds stichten per 1 januari 2025 om het ‘vestigingsklimaat in brede zin’ te versterken. Dat voorstel wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, die op 5 juni daarover beslist. De coalitie, die een meerderheid vormt, zal naar verwachting akkoord gaan. Dergelijke zaken worden in het geheime coalitieoverleg besproken.

De versterking moet komen door de onderlinge samenwerking tussen profit en non-profit organisaties te stimuleren en deze samenwerking financieel mogelijk maken met eigen middelen vanuit deze sectoren, zegt de gemeente.

Feestverlichting

Volgens wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken) staat de organisatiekracht van Amstelveense ondernemers en instellingen onder druk. Via het stadsfonds koopt hij Amstelveen aantrekkelijker te maken om er te wonen, te werken of zich als bedrijf te vestigen. “Het stadsfonds is een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken zodat alle partijen in Amstelveen hiervan profiteren.” Hij denkt aan stadspromotie, ‘kennis & kunde’-programma’s, camerabeveiliging op bedrijventerreinen, gezamenlijke onderwijs-, arbeidsmarkt- en duurzaamheidsinitiatieven, evenementen en feestverlichting in de winkelstraat.

Trekkersgroep

Er is een zogeheten Trekkersgroep Stadsfonds samengesteld. Die bestaat uit vertegenwoordigers uit het lokale Amstelveense bedrijfsleven en non-profit sectoren als zorg, onderwijs, cultuur en sport.  Ondernemers en maatschappelijke partijen hebben baat bij een goede samenwerking met elkaar, is de opvatting van de gemeente. Overigens vindt die samenwerking deels al plaats, maar dat betreft volgens de gemeente projecten. ‘Ze hebben meer structurele inbedding nodig om echte slagkracht te ontwikkelen’, zegt de gemeente. ‘Een stadsfonds geeft de organisatiestructuur en de financiën om dat echt voor elkaar te krijgen.’ De gemeente faciliteert de financiering van het stadsfonds door een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) over niet-woningen, die gefaseerd ingevoerd wordt.

Regie

De meeropbrengst wordt door de gemeente één op één doorgezet als subsidie aan het fonds, een op te richten stichting met vertegenwoordigers uit het lokale Amstelveense bedrijfsleven en de non-profit sectoren. In een convenant worden nadere afspraken vastgelegd over de te leveren prestaties. De gemeente zegt zich niet te bemoeien met de bestedingen uit het fonds. In het vierde jaar zal het stadsfonds worden geëvalueerd. Het komt er dus op neer dat bedrijven en organisaties meen OZB betalen, maar dat de gemeente zich niet bemoeit met de uitgaven ui het fonds.

In ruim veertig gemeenten is een ondernemers- of stadsfonds al ingevoerd. En met succes, zeggen B en W. Het is volgens hen een bewezen instrument om de organisatiegraad te vergroten, meer private investeringen los te krijgen en organisaties zelf regie te laten nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.