Om de biodiversiteit naar haar mening te vergroten doet Amstelveen mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Geadviseerd wordt in de maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet te maaien. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen, zeggen de campagneleiders. 

Het is een kolfje naar de hand van wethouder Floor Gordon (Groen), die zegt dat niet maaien in het voorjaar past bij de ambitie van de op het gebied van een groenere leefomgeving.

Leefomgeving

“Daarnaast draagt het niet maaien bij aan een koelere leefomgeving”, zegt zij. “De gemeente maait al jaren minder vaak bermen en bloemweiden, bij de Beneluxbaan bijvoorbeeld. In mei maaien we ook een aantal gazonstroken niet, zoals aan de Keizer Karelweg Zuid”.

Minder maaien

Op https://www.amstelveen.nl/maaien staan de locaties per wijk waar de gemeente niet maait in mei. De legenda per wijk vermeldt bermen, bloemweides en overige ruigtes (o.a. oevers en gazonstroken). De bermen in het buitengebied van Amstelveen maait de gemeente ook minder vaak.

Meer bijen

 Vooral in het voorjaar is het van belang om het uitgebreid maaien uit te stellen, vindt de gemeente. ‘In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. De paardenbloem is bijvoorbeeld een welkome voedselbron. Het minder vaak maaien van het gazon trekt wel tot tien keer meer bijen aan.’

Meedoen

 Inwoners kunnen zelf ook aan de actie meedoen en (een deel van) hun gazon niet maaien  en dat aanmelden via de website www.maaimeiniet.nl om tips te ontvangen. Het is de bedoeling dat zij in het laatste weekend van de campagne (24, 25 en 26 mei) de bloemen en kruiden in een vierkante meter van hun gazon tellen om die telling door te geven op www.maaimeiniet.nl. De landelijke organisatie ‘Maai Mei Niet’ kan dan de nectarscore kan berekenen. Met deze resultaten weet de organisatie na mei wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we helpen overleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.