Hoewel het college van B en W meedeed aan de KPMG Lentemarathon, kreeg dat accountantskantoor € 23 miljoen boete wegens – ik zeg het maar zo –  sjoemelen met examens voor de accountancy, volgens toezichthouder PCAOB. Het was overigens niet de eerste boete – nou ja, in dit geval een schikking – van KPMG, dat ooit deze gemeente landelijk nieuws maakte door één der grootste gevallen van leegstand.

Uiteindelijk werd aan de Burgemeester Rijnderslaan, vrijwel geheel ingenomen door het vroegere KPMG-gebouw, het pand verkocht aan een projectontwikkelaar, die er peperdure appartementen in liet bouwen, waarvoor de voorgevel, tot ergernis van de oorspronkelijke architect, ingrijpend werd gewijzigd.

Verhuizen

Amstelveen was eindelijk van die leegstand af, maar ik vraag mij af of de gemeenteraad niet beter naar wijlen fractievoorzitter Ton Johannissen van het CDA had kunnen luisteren. Die voorspeldde vele jaren geleden al de leegstand aan de Burgemeester Rijnderslaan. Omdat hij het verhaal van KPMG niet geloofde dat de bouwvergunning voor het nieuwe gebouw van de onderneming er wegens uitbreiding moest komen. Het nieuwe gebouw telt vijfduizend arbeidsplaatsen. Waar zitten die mensen dan nu, wilde de CDA-leider weten. Een vraag waar hij volgens mij nooit antwoord op kreeg, c.q. een politieke frase, dat evenveel waard is als een halve waarheid, voor de gewone burger dus een leugen. Ze gaan niet uitbreiden, maar verhuizen, zei de toenmalige fractievoorzitter van het CDA. Zijn gelijk bleek pas veel later.

Vastgoed

De top van het bedrijf bleek later ook de kans te verdienen aan vastgoed niet helemaal te laten liggen. Ook dat leidde tot schermutselingen met beoordelaars van het strafrecht. KPMG geeft nu toe dat minstens sinds oktober 2017 ruim vijfhonderd mensen ‘betrokken zijn geweest bij onethisch gedrag ten aanzien van het toetsen van de trainingen, waaronder het versturen of ontvangen van antwoorden van toetsen of elkaar hebben geholpen bij het maken van toetsen.’ De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt dat partners van KPMG, alsmede het hoofd van de accountancytak, betrokken waren bij de examenfraude. Volgens de Nederlandse toezichthouder is er bij KPMG een bedrijfscultuur ontstaan die het mogelijk maakte dat examenfraude te lang onopgemerkt bleef. Een wijdverbreide uitwisseling van vragen en antwoorden was het gevolg bij tests en examens. Waakhond AFM vindt dat de gehele beroepsgroep van accountants ts geschaad en zegt in het vervolg scherper toezicht te houden op het KPMG.

Directie

Overigens zijn directeur Marc Hogeboom en voorzitter Roger van Boxtel van de raad van commissarissen wegens de affaire vorig jaar al teruggetreden. Ook nam het bedrijf afscheid van bij fraude betrokken werknemers; een aantal anderen heeft het bedrijf sancties opgelegd.

Voor de gemeente en o.a. Ondernemersvereniging Amstelveen geldt alleen de omvang van het bedrijf, dat tot een der grootste ondernemingen van Amstelveen behoort. De burgemeester, die zelf aan de KPMG Lentemarathon deelnam, heeft wel openbare orde in zijn portefeuille maan niet het toezicht op beroepsgroepen. Zijn zorg voor veiligheid betreft hooguit ondermijning: Criminele organisaties die zich vermengen met bovengrondse bedrijven.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.