Na veel protesten van buurtbewoners tegen kolossale hoogbouw der oorspronkelijke plannen, wat tot oprichting door hen van de stichting Allemansbelang leidde, is na alle vertraging nu eindelijk het woord aan  de gemeenteraad. Die moet zich op woensdag 22 mei uitspreken over een bestemmingsplan voor het eerste deel van de bouw, dat 33 woningen bevat naast de basisschool voor speciaal onderwijs ‘De Bloeiwijzer’ en het ‘vastleggen’ van de locatie van het nieuwe gemeentelijke wijkcentrum Alleman en het Medisch Centrum Bankras aan Den Bloeyenden Wijngaerdt.

Naar het wijkcentrum is ook het project genoemd: Allemankwartier . De stichting Allemansbelang is nu tevreden met de minder pompeuze hoogbouw dan de gemeente eerst wilde, maar zegt de ‘vinger aan de pols’ te houden.

Gezondheid

De gemeente ambieert naar haar zeggen een gebiedsimpuls voor de wijk Bankras / Kostverloren, op de plek van onder meer de gesloopte Bankrashal aan Den Bloeyenden Wijngaerdt.  Het plan voorziet onder meer, naast het toevoegen van woningen, in uitbreiding en verbetering van de gezondheid- en welzijnsfunctie in de wijk door de bouw van een nieuw multifunctioneel gebouw, meldt de gemeente. ‘Daarin komen het wijkcentrum Alleman en het Medisch Centrum Bankras inclusief een apotheek.’ Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) vindt dat overleg met de buurt over de woningen naast de basisschool uiteindelijk heeft geleid tot een beter plan. “In goed overleg zijn de woningen ingepast in de omgeving met aandacht voor een groene inrichting van de openbare ruimte”, zegt ze.

Fase 2

Het tweede deel van de ontwikkeling van Allemankwartier kan pas starten nadat het verouderde wijkcentrum is  gesloopt, op z’n vroegst in 2027. Voor die tijd moet het nieuwe wijk- en medisch centrum zijn opgeleverd. Op de plaats van de oude centra  komen gebouwen met 90 flats, waarvan een  derde sociale huurwoningen van Eigen Haard.

Foto: G1 Multifunctionele gebouw, G2 33 woningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.