Amstelveners vinden het nieuwe clubhuis van Sporting Martinus (foto) blijkbaar architectonisch het mooist. Nou ja, ongeveer anderhalf procent van de bevolking dan, die voor 40% digitaal hadden meegestemd, waarbij men wel in ogenschouw moet nemer dan de voetbalvereniging zelf 1400 kleden heeft. Maar ook de vakjury kende de creatie de tweede prijs toe.

De prijzen van de vooraf gekozen zeventien genomineerden werden donderdag uitgereikt tijdens de zogeheten Avond van de Architectuur in Museum Jan. De publieksprijs voor woonhuizen, uitgereikt door wethouder Floor Gordon, ging naar een naar een door Leo van Bemmelen ontworpen en uit hout duurzaam opgetrokken huis aan de Bovenkerkerweg 123A.

Duurzaam

“Mijn duurzaamheidshart gaat hier harder van kloppen”, zei Gordon (o.a. Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid).  Verschil was er wel.  De architectenonderscheiding kende een eerste, tweede en derde prijs voor zowel utiliteits- als woningbouw. De publieksprijs kreeg in de twee categorieën maar één prijs. Overigens was er geen veel creativiteit vergend ontwerp voor een sociale huurwoning bij. “Dit is architectuurprijs van de portemonnee”, merkte een raadslid op, doelend op de woonhuizen. De door de vakjury toegekende prijzen werden uitgereikt door voorzitter Marieke Berbers daarvan. Behalve Berbers directeur van museum JAN Marieke Uildriks en de architecten Alexander Pols, John Konijn en Stijn de Jongh er deel van uit.

Hoger plan

Floor Gordon zei dat ze echt blij was met de portefeuille  Ruimtelijke Ordening, want daarmee tilt men volgens haar de stad naar ‘een hoger plan’. Daarin heeft ook de scheidende stadsbouwmeester Marijn Schenk, naar haar mening, een belangrijke rol gespeeld. Hij gaf overigens persoonlijk bij wijze van afscheidsspeech een raamwerk van genen punten voor Amstelveen. Hij zei dat men de stad moet open houden waar het móét en verdichten waar het kan. Verder adviseerde hij ‘contrast’ te maken, wat men in het door de Raad van State

wegens de nabijheid van Schiphol afgekeurde stedenbouwkundige plan probeerde. Schenk, die wordt opgevolgd door Wiersema, zei dat het groen in Amstelveen belangrijk is. Zijn overige adviespunten waren dan ook: “Verbind Scheg en Bos,  versterk de belevingswaarde, bouw gedifferentieerd, denk groot, maar koester het kleine.” Speciaal stond op zijn verlanglijstje dat men inzet op de fiets, in het rijk aan auto’s zijnde Amstelveen.

Spannender

Floor Gordon vond dat het in Amstelveen wel ‘iets spannender’ kan met de architectuur. Maar wat dat betreft deed zij een niet van politiek ontblootte uitspraak door te zeggen ‘ik zit hier nog wel even’, waaruit een gemiddelde Amstelvener zou kunnen opmaken dat er aan de volgende coalitie met PvdA, VVD en D66 niets verandert. Gordon behoort zelf tot die laatste partij, die landelijk overigens de wind behoorlijk tegen kreeg bij de jongste verkiezingen voor Provinciale Staten.

Tien woonhuizen

De categorie woongebouwen kende tien genomineerden, de categorie overige gebouwen zeven genomineerden. De vakjury koos voor het ontwerp van het vrijstaande huis aan Tjalk 1 in de categorie woningen. Het verbouwde Noorddamcentrum won (volgens de vakjury) de eerste prijs in de categorie utiliteitsbouw. Een vijf inwoners die gemotiveerd gestemd hadden, kregen een uitnodiging voor bijwoning van de avond en een cadeaubon.

De avond van de Architectuur is een initiatief van de gemeente en volgens haar bedoeld voor degenen in de stad die zich met nieuwbouwprojecten bezighouden. De architectuurprijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor bijzondere architectuur in de stad en inwoners daar meer bewust van te maken, zegt zij.

De nieuwe stadsbouwmeester Erik Wiersema klaagde over ‘slopende procedures’ voordat een gebouw er werkelijk staat en die tot gevolg vaak hebben dat de beoogde kwaliteit het kind van de rekening wordt.

Lef

Gordon, die had gezegd dat de architectuur in Amstelveen vaak wat spannender kan, zei dat er veelal aandacht is voor materiaalgebruik, vormgeving en uitstraling, die moet passen bij de omgeving, maar naar haar mening soms wat lef mist. “Waar zijn die inspirerende gevels met een overdaad aan groen? Expressieve spannende vormen? Verscheidenheid in architectuur

prikkelt en draagt daarmee bij aan het woongenot van onze inwoners”, zei ze. En natuurlijk wilde zij aandacht voor duurzaamheid in de architectuur. Wat dat betreft kwam zij bij de bekroonde ontwerpen wel aan haar trekken. “Duurzaamheid betekent niet alleen energieneutraal, maar ook aandacht voor hergebruik, houtbouw of biobased materialen.” In die zin stond zij ‘te glunderen’ naar haar zeggen bij het uitreiken van de publieksprijs voor het woonhuis.

Vakjuryprijzen

De vakjuryprijzen gingen voor de woongebouwen naar (1) een woning aan Tjalk 1 naar ontwerp van Marco van Zal architecten, (2) het ensemble van appartementengebouwen op de door Brentano verkochte grond aan de Klaasje Zevensterstraat (een creatie van LEVS architecten) en (3) de appartementen ‘Up Mountain’ bovenop de parkeergarage (vroeger van V&D) in het Stadshart, ontworpen door Rijnboutt.

Voor de utiliteitsbouw koos de vakjuryprijs in de eerste plaats voor de uitbreiding van het Noorddamcentrum in Bovenkerk van Hoogeveen architecten. Daarna volden (2) het nieuwe clubhuis van Martinus door Blachbox architecten en (3) het door RoosRos architecten ontworpen Herman Wesselink college.

Marijn Schenk en gemeentelijk stadsarchitect en adviseur Welstand Jan Grupstra had de vakjury samengesteld. De prijzen (alleen beschikbaar voor de eerste prijswinnaars volgens de vakjury en de winnaars van de publieksrijzen) bestonden uit een trofee, gemaakt door Amstelveense kunstenares Annette van Waaijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.