Er moet één organisatie voor de beide musea in Amstelveen komen. De fusie is eigenlijk bedoeld om het Cobra Museum te redden. Dat advies geeft het door B&W ingeschakelde Amsterdamse bureau DSP-adviesgroep. Als de gemeenteraad die raad overneemt, blijven wel twee afzonderlijke rechtspersonen bestaan, maar er komt één gezamenlijke Raad van Toezicht. Het rapport van het bureau is aan de gemeenteraad doorgezonden.Overigens moet het rapport van DSP nog met de gemeente, beide musea en de Amstelveense Adviescommissie Cultuur (AAC) besproken worden. De AAC, die het rapport al ontving, meent dat de gemeente gebaat is bij één organisatie voor beide musea (JAN en Cobra) en zegt te verwachten dat de beoogde fusie meer resultaat zal opleveren.

Samenwerking

De commissie vindt wel dat de profilering van de overkoepelende organisatie moet helder worden geformuleerd en verbetering van het pand waarin het Cobra Museum is gevestigd nodig is. Dat staat ook in het DSP-rapport. Ook vindt DSP dat de bestaande subsidie aan de musea in elk geval niet mag verminderen. Sinds 2018 is het Cobra Museum gewijd aan de Cobra-beweging en volgt het ook maatschappelijke ontwikkelingen als gender, discriminatie, vrijheid en migratie. De gemeente heeft het beleid dat Kunst en Cultuur dichtbij de bevolking, ook zichtbaar moet zijn en dat op het culturele erf steeds meer moet worden samen gewerkt. Zij ziet het Stadsplein als toekomstig openlucht stadspodium.

Verliesgevend

Het Cobra Museum was tot 2020 structureel verliesgevend. In 2021 werd er winst gemaakt, maar daarmee werden de verliezen – wegens een lager aantal bezoekers dan begroot – in 2022 afgedekt. Een duidelijk document over de koers ontbreekt er en niet altijd is het tentoonstellingsprogramma helden, vindt DSP.

2 REACTIES

  1. JAN is een leuk klein museum met allerlei verschillende soorten tentoonstellingen. Dat COBRA was van het begin af aan een sof en een subsidievreter, zeker met Amsterdam zo dichtbij. Welke toerist gaat dan nog naar de uithoek Amstelveen. Daarnaast het is ook te klein en ligt naast een winkelcentrum dat ook niet gezellig is.
    Misschien kunnen ze nog functioneren als een dependance van het Stedelijk?

  2. Maak er een fiets- en/of klimparadijs van, in ieder geval iets levendigs waarvan Amstelveners en vooral ook de jongeren plezier kunnen hebben. En verwijder die taartpunt, zodat het winkelcentrum langs die kant kan worden bevoorraad ipv via de omweg langs de woningen van de Groen v Prinstererlaan, Rembrandtweg en Galerij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.