Hoewel de VVD, als grootste coalitiepartij, achter het voorstel van B en W staat om van het bedrijventerrein Legmeer een wijk te maken waar ook gewoond kan worden, maakt de fractie zich wel zorgen. Zij wil, naar haar zeggen, ‘grip’ houden op de ontwikkelingen. Dat gaat zij woensdag (24 april) in de gemeenteraad zeggen in een motie bij de behandeling van de ‘herziene’ visie op Nieuw Legmeer.

Volgens het VVD-raadslid Arjan Gerritsen is het project Nieuw Legmeer voor Amstelveense begrippen ongekend complex, omvangrijk en risicovol.

Kleiner wonen

“Wat ons betreft vraagt dit om een apart afsprakenkader dat de gemeenteraad in staat stelt om beter grip op dit project te houden.” Er komen niet drieduizend woningen, zoals eerst het plan was, maar dat worden er 4400 veel kleinere. De ontwikkelaars konden het anders financieel niet rond krijgen.

Eiland

De  VVD uitte overigens begin april in een debat (vervanging van de vroeger bestaande commissies) al zorgen over de ‘Herziene Ontwikkelvisie Nieuw Legmeer’, die betrekking hebben op de dreigende scheefgroei in het programma. Ook maakt de VVD zich zorgen over het ontbreken van ‘excellent openbaar vervoer’ en de beoogde lagere parkeernorm dan in de oorspronkelijke plannen. “Goed Beschouwd wordt Nieuw Legmeer een eiland in onze mooie stad: qua verdichting, woonprogramma, parkeren, bereikbaarheid, bouwhoogte en voorzieningen”, zegt Gerritsen.  “Hoewel ik besef dat dit de resultante is van de realiteit, baart het mijn partij toch zorgen.”

Controle

De gemeenteraad moet haar controlerende taak tijdens de realisatie van dit complexe grote project optimaal kunnen vervullen, vindt de fractie, nu de start van de realisatie van de wijk voor de deur staat. Daarom is de VVD-fractie voor een zogenaamd ‘Afsprakenkader’, wat zij zelf een ‘uitstekend instrument’ vindt om de controlerende taak van de gemeenteraad te versterken ‘en de financiën, projectsturing, communicatie en het risicomanagement van het project Nieuw Legmeer beter te kunnen monitoren.’

Dat is relevant voor toekomstige politieke generaties, vindt de VVD. Er gaan minimaal vier raadsperioden overheen. VVD-raadslid Arjan Gerritsen: ‘Ik zie het eigenlijk als het opstellen van huwelijkse voorwaarden: het is goed om in goede tijden met elkaar af te spreken hoe je met tegenslagen in slechte tijden om gaat’.

2 REACTIES

  1. Zeker Frank, mijn moeder kwam in de Luwte wonen toen ze 90 jaar werd, leuk mam, kun je naar de bouw kijken, hoek Bovenkerkerweg, 12 jaar later staat er nog steeds geen huis, zo gaat dat in deze gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.