De provincie Noord-Holland, waar vorig jaar 87 dodelijke verkeersslachtoffers waren te betreuren, wil het provinciale verkeer veiliger maken. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets (Bron: CBS), zegt NH. Landelijk waren er 684 mensen in het verkeer. 

Ook in Noord-Holland blijft het aantal verkeersslachtoffers te hoog, vinden GS. Naast de dodelijke slachtoffers raken er elk jaar meer dan 2000 mensen ernstig gewond in het Noord Hollandse verkeer (Bron: SWOV). De provincie wil met haar verkeersveiligheidsplan de stijging van het aantal slachtoffers ombuigen in een daling vóór 2030.

Nul in 2050

Het uiteindelijke doel blijft 0 verkeersslachtoffers in 2050. Ook volgens gedeputeerde Jeroen Olthof blijft het aantal verkeersslachtoffers in Noord-Holland te hoog. “Ieder slachtoffer is er één te veel en zorgt veel verdriet bij families en vrienden. Door ons juist te richten op die plekken en groepen waar het risico op een verkeersongeval het grootst is, werken we elke dag gericht aan een daling van het aantal slachtoffers. We doen dat samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en politie.”

Gerichte aanpak

In het verkeersveiligheidsplan van de provincie worden de inspanningen gericht op die locaties en groepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in kennis en data om deze manier van werken mogelijk te maken. Er wordt gewerkt aan de veilige inrichting van de provinciale wegen en met subsidies wordt geïnvesteerd in veilige gemeentelijke wegen en in verkeerseducatie. Met de politie wordt gewerkt aan gerichte handhaving op snelheid, rijden onder invloed en afleiding in het verkeer.

Ouderen en fietsers

Ouderen en fietsers blijven de kwetsbare groepen in het verkeer: zij krijgen in de plannen daarom extra aandacht. Door verkeerseducatie op scholen en ondersteuning van het programma doortrappen, zodat ouderen veilig kunnen blijven fietsen. Ook wordt er samen met gemeenten geïnvesteerd in het netwerk van doorfietsroutes, waar alle soorten fietsers comfortabel en vooral ook veilig langere afstanden kunnen afleggen op de fiets.

3 REACTIES

  1. Het is toch een optelsom, meer inwoners, meer auto’s, meer snelle fietsers en niet te vergeten meer rotondes en dan wil je minder verkeersslachtoffers.

  2. De provincie wil veiliger verkeer. Nu de VVD-gemeente A9veen nog..

    Als voetganger moet je hier zelfs bij uitkijken bij stoplichten en in voetgangersgebieden, want de zich onaantastbaar wanende automobilisten en motor-, scooter- en fatbike-rijders scheuren overal doorheen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.