De jaarlijkse ‘lintjesregen’ ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander geeft voor Amstelveen vijftien onderscheidingen opgeleverd. Vrijdag (26 april) reikte burgemeester Tjapko Poppens die uit. Die vijftien bestonden uit vier Ridders en elf Leden in de Orde van Oranje-Nassau.

Volgens de burgemeester is de lintjesregen jaarlijks een bijzondere en feestelijke gebeurtenis, ter van vrijwilligers die zich ‘met hart en ziel’ inzetten voor maatschappelijke instellingen, verenigingen en goede doelen. “Ik ben trots op alle Amstelveense vrijwilligers. Van harte gefeliciteerd,” zegt hij.

Ridders

Ritika Mehra en de heren Hans Gort, Leonard Sanders en Gideon Simon werden vandaag Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hans Gort was vele jaren bestuurslid van de Winkeliersvereniging Rembrandtweg, Binnenhof en Buitenplein en mede-initiatiefnemer / kwartiermaker van de vereniging Parkmanagement Bedrijvenpark Westwijk. Ook was hij voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amstelland en penningmeester voor die organisatie van regio Noord-Holland. Hij heeft ook als vrijwilliger bij Koninklijke Horeca Nederland en pensioenfonds Horeca & Catering, als lid van franchiseraad van FEBO beheer BV, bij de adviescommissie Stimuleringsfonds gemeente Amstelveen en als vrijwilliger voor de Ondernemersvereniging Amstelveen zijn sporen verdiend.

Integratie

Ritika Mehra  is de oprichter en voorzitter van de Bridging the Gap foundation die zich inzet voor de integratie van Indiase expats in Nederland en de onderlinge relaties tussen Indiërs en Nederlanders. Ook is zij vrijwilliger bij stichting Asha te Utrecht die zich richt op de integratie en participatie van Indiërs in de Utrechtse gemeenschap.

Joodse gemeenschap

Leonard Sanders is al ruim 36 jaar actief in diverse Joodse organisaties. Hij is lid van de Raad van Toezicht bij de Nederlands Israëlitische hoofdsynagoge, van medezeggenschapsraad basisschool Rosj Pina, heeft bestuursfuncties bij Joodse gemeente Haarlem, Joles/M en R. van Esso-de Vries stichting, alsmede bij Schietsportvereniging Maccabi en maakt deel uit van de CIZ sjoelcommissie in het Amstelland Ziekenhuis.

NIW
Ook Gideon Simon werkt voor Joodse organisaties. Hij is bestuurslid van de stichting Nieuw Israëlitisch Weekblad, lid van Centrale Commissie van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en van het college van Toezicht Examens, alsmede kerkenraadslid van de Nederlands Israëlitische hoofdsynagoge Amsterdam. Daarnaast was hij initiatiefnemer van projecten ‘Niet van Gisteren’ en ‘Project Tweede Wereldoorlog in perspectief’. Hij is ook van comité van aanbeveling van het Holocaust Educatieproject en adviescommissie ‘Remkes’.

 Leden Orde Oranje-Nassau

Behalve de familie Koot, vier personen die allemaal vrijwilligers zijn bij De Schakel, werden de dames Dorien Martron en Will Lohse-Rietkerk, alsmede de heren Ton de Bruijn, Chris van den Helder, Rien Hogerwerf, Eric Leignes Bakhoven en Herman de Ruiter vandaag benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau. Aan het einde van de bijeenkomst zei de burgemeester dat hij de aandacht en betrokkenheid van de massa publiek, vaak met de gedecoreerden meelevenden, bijzonder waardeerde.

HIC

Ton de Bruijn omdat hij al vele jaren vrijwilliger is bij hockeyvereniging HIC, onder andere voor het onderhoud van de velden en het terreinbeheer. Hij is ook adviseur voor terreinonderhoud en veldenbeheer van voetbalvereniging RKAVIC. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het Zonnehuis.

Bovenkerk

Wie Chris van den Helder zegt, denkt aan Bovenkerk. Onder meer is hij bestuurslid van de stichting Bonenkerk en organisator van verschillende evenementen. Tevens vrijwilliger bij stichting Vrienden van Bovenkerkse Urbanus en betrokken bij activiteiten voor fondsenwerving voor de herbouw van Urbanuskerk na de vreselijke brand in 2018. Daarnaast is hij al meer dan 18 jaar vrijwilliger bij atletiekvereniging Startbaan.

Rien Hogerwerf is jarenlang voorzitter van de jongerencommissie en organisator van veel activiteiten van stichting Bovenker, alsmede vrijwilliger en bestuurslid van tennisvereniging LTC Amstelland. Hij vervulde een rol bij de fusie met tennisclub de Meerlanden en is coördinator van verschillende tenniskampioenschappen en toernooien.

 Schakel

Dea Koot is al ruim veertig jaar vrijwilliger bij De Schakel, een vrijetijdsvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Is vaste kracht bij veel activiteiten en 20 jaar coördinator van de jaarlijkse Schakelvakantie. Zij is de enige die ooit niet haar baan heeft opgezegd om een andere, dichter bij de gehandicapten, te gaan vervullen, zei Poppens.

Haar broer Harrie Koot en zuster Karin, tegenwoordig werkzaam bij Ons Tweede Thuis, hebben ook iets met De Schakel. Harrie kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid daarvan vrijetijdsvereniging, ondersteunt als allround vrijwilliger veel activiteiten en is medeorganisator van de fietsvakanties. Ook produceerde hij de film ‘The Great Kidnap’ en geeft trainingen voor gebruik van mobiele telefoon en social media aan deelnemers van de Schakel.

Ook Karin Koot is al meer dan veertig jaar vrijwilliger bij De Schakel. Zij stelt jaarlijks het programma voor de club op en is als programmacoördinator de spil tussen vrijwilligers en de activiteiten, alsmede vaste kracht bij bijzondere activiteiten. Ze geeft regelmatig voorlichting op thema-avonden voor vrijwilligers.

Tom Koot, broer van Harrie, mag dan inwoner van Aalsmeer zijn, hij is wel actief in Amstelveen en ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de vrijetijdsvereniging De Schakel. Hij vervulde daar in de afgelopen veertig jaar verschillende functies. Zo was hij onder meer coördinator van de Schakelvakantie en is nog steeds vaste vrijwilliger bij bijzondere activiteiten. Al meer dan 25 jaar is hij coördinator van de Instuif.

Huis aan de Poel

Will Lohse-Rietveld is in verzorgingshuis ’t Huis aan de Poel oprichter en vrijwilliger van de breiclub. Ook is zij actief bij het Maatschappelijk en Ontmoetings Centrum (MOC) en daar verricht zij hand- en spandiensten bij activiteiten in het buurthuis. Daarnaast  is zij gastvrouw bij Dagbesteding Groenelaan en medeorganisator van diverse activiteiten.

Scouting

Eric Leignes Bakhoven is sinds 1974 vrijwilliger bij en achtereenvolgens secretaris, vicevoorzitter en penningmeester van de Scouting Kantankye Amstelveen. Hij fungeert als groepsleider en organiseert de week- en weekendkampen. Is ook bestuurslid van de stichting Stedelijk Jongerennetwerk Amstelveen / Amstelidee en vrijwilliger bij Scoutcentrum Buitenzorg.

Vluchtelingenwerk

Dorien Martron is cliëntbegeleider bij Vluchtelingen Werk Nederland. Zij ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat zij in Nederland aankomen totdat zij zelfstandig hun weg kunnen vinden. Ook is zij een specialiste en het aanspreekpunt op het gebied van UWV en belastingdienst. Daarnaast is zij vrijwilliger bij Jeu de Boulesvereniging Bulderbaan.

 Voetbal

Herman de Ruiter kreeg de koninklijke onderscheiding omdat hij sinds 1987 vrijwilliger is bij voetbalvereniging Amstelveen Heemraad. Hij was jeugdleider, lid van de voetbalcommissie en gastheer bij de bestuurskamer. Ook is hij een vaste kracht bij de werkploeg voor het onderhoud van het terrein en het complex.

On onderstaande foto: Retika Mehra (links voorste rij) wordt gefeliciteerd door de voorzitter van de VVD-fractie Jet Smit en anderen. Daarachter (vlnr) de wethouders Elzakalei en Raat, burgemeester Poppens en raadslid Bas Zwart.

2 REACTIES

  1. De meest actieve lobby’s genereren de meeste onderscheidingen. Netwerkcorruptie optima forma. Gelukkig zijn veel KO’s terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.