Eendrachtig werken coalitie en oppositie in de gemeenteraad blijkbaar samen als het gaat om energietransitie. GroenLinks, D66, VVD, BbA, SP en ChristenUnie werken naar hun zeggen samen aan een verduurzamings- en isolatieoffensief. Het is de bedoeling in de raadsvergadering van 14 december daarover een motie in te dienen, die natuurlijk door alle fracties, in elk geval door de meerderheid, wordt gesteund en ook op de hartelijke instemming van B&W kan rekenen.

In de raadsvergadering wordt het aangepaste beleid van de gemeente qua duurzaamheid besproken, weergegeven in PLECK 4.0 (Plan voor de Energietransitie, Circulaire economie en Klimaatadaptatie). Want het moet allemaal sneller dan he nu geldende beleid, vindt de raad.

Stimuleren

Om de doelstellingen met betrekking tot energietransitie te halen waren de activiteiten van de gemeente jarenlang vooral gericht op stimuleren van zonnepanelen op daken, isoleren van huizen middels collectieve inkoopacties en aanbieden van energieadvies en energiebesparingsproducten, zeggen de motie indienende raadsleden. Energietransitie is een van de onderdelen van de prestatie-indicatoren van het plan PLECK 4.0′. Maar indieners van de motie vinden dat onvoldoende om de transitiedoelstellingen te behalen. Dan gaat het onder meer om het percentage aardgasverbruik (15% boven de landelijke doelstelling voor 2020) en het aantal woningen met een goed energielabel (30% met een energielabel C of hoger in 2021). Om de klimaatdoelstellingen te behalen zijn Gert Jan Slump (GroenLinks), Maarten de Haan (D66), Menno van Leeuwen (VVD), Ewa Petiet (BbA), Patrick Adriaans (SP) en Dianne Hoefakker-Laanstra (ChristenUnie) van mening dat er snel aanvullende stappen gemaakt moeten worden wat betreft het isoleren en verduurzamen van woningen en de energievoorziening (bijvoorbeeld zonnepanelen).

Financiering

Daarover moet volgens hen de discussie gaan. In de motie stellen zij een straat-voor-straat aanpak voor, om huishoudens te helpen met de verduurzaming en isolatie van hun woningen (energiebesparende maatregelen in combinatie met onder meer zonnepanelen) en daarbij zich met voorrang te richten op acties op straten en wijken met woningen met energielabels D t/m G. Verder de gemeente zoveel mogelijk gebruik moeten maken van hedendaagse en nog toekomstige financiering door Rijk, Europa en gemeente (passend binnen de begroting).

Particuliere verhuurders

Ook denken de fracties in de motie aan het stimuleren en doen bewegen van particuliere verhuurders en of indien nodig verplichten in prestatieafspraken van de corporaties Eigen Haard en DUWO. Verhuurders van woningen moeten volgens de politiek hun eigendom verduurzamen. Het college zal worden gevraagd in mei 2023 bij de plannen voor 2024 te melden waar gerichte intensivering van verduurzaming, isolatie en energiebesparing in urgente situaties blijft mogelijk en daarop in te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.