Na er vorig jaar veertien bouwkavels van het zogenoemde bouwterrein Het Eiland in Middenwaard (tussen Groenelaan en Waardhuizen) te hebben verkocht voor gasloze huizen, gaat de gemeente nu in duurzaamheid voor vijf kavels nog een stap verder. Op een kavelmarkt op 15 mei (19.30 uur) gaan er vier in de verkoop ten raadhuize. Ook de kavel Kostverlorenweg 19 wordt meegenomen in die procedure. Geïnteresseerden krijgen daar meer informatie over het uitgifteproces.

De vijfde van Het Eiland volgt later, omdat deze nodig is voor de bereikbaarheid van de bouwwerkzaamheden van de eerste vier. Volgens de gemeente moeten de particuliere woningen een voorbeeldfunctie vervullen qua duurzaamheid. De kopers moeten hun woning zo duurzaam mogelijk maken. Wie de meeste ambitie toont om toekomstbestendige maatregelen in het bouwplan door te voeren, maakt de grootste kans bij de toewijzing van een kavel.

Duurzame wijk

De nieuwe wijk op de Middenwaard bestaat uit vier deelgebieden, waarvan eerste veertien kavels in deelgebied 3 liggen. Dat die zonder gas worden bebouwd, is mooi, maar het kan volgens wethouder Floor Gordon nog beter. Dat met de eerste veertien kavels waren een begin, zegt ze. “Maar het kan nóg duurzamer. Om ons doel te bereiken, hebben we ervoor gekozen het uitgifteproces te veranderen. Niet de grondverkoop staat hierbij voorop, maar de bouw van duurzame woningen. We willen van Middenwaard een échte duurzame wijk maken waarvan we kunnen leren voor de toekomst.”

Zaanstad

Het selecteren op duurzaamheidsmaatregelen komt in andere gemeenten ook steeds vaker voor, zoals in Zaanstad. “We hebben daarvan geleerd en beginnen met een klein project”, zegt Gordon. “Ons doel is dit straks ook toe te passen bij de aanbesteding van grote bouwprojecten aan projectontwikkelaars. Met Middenwaard willen wij het goede voorbeeld geven. Voor de deelgebieden 1 en 2 heeft de gemeente de intentie de grond via een aanbesteding uit te geven aan een ontwikkelaar. Deze percelen zijn op dit moment tijdelijk verhuurd als opslagterrein voor de aanleg van de Amstelveenlijn, maar bieden eind dit jaar ook de mogelijkheid voor duurzame woningbouw van appartementen en woningen.”

Aanmelding

Geïnteresseerde kavelkopers ontvangen een aanmeldingsformulier waarop ze aangeven welke duurzame maatregelen zij nemen. De inzendingen met de hoogste duurzaamheidsambitie maken de grootste kans. Vervolgens krijgen zij de tijd om deze ambitie in een bouwplan vast te leggen. Een volgens de gemeente onafhankelijk bureau toetst in haar opdracht of aan de eisen is voldaan. Pas na het verlenen van de omgevingsvergunning wordt het koopcontract getekend. Op deze manier denkt de gemeente er grip op te hebben dat de maatregelen werkelijk worden uitgevoerd. Mochten meer dan vijf gegadigden een gelijke duurzaamheidsambitie hebben, dan vindt loting plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.