De Koningsdag op zaterdag 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander, begint al vrijdagavond van 18.00 tot 23.30 uur. Dan is er op het Stadsplein van alles te beleven, zegt de gemeente. Overigens bruist volgens haar de stad ook de volgende dag volgen, onder meer door de talloze vrijmarkten.

‘In veel wijken worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd’, georganiseerd, zegt zij.

Tompouces

De stichting Amstelveen Oranje en de horeca van het Stadsplein organiseren de Koningsnacht. En de gemeente houdt het er op dat het een ‘bruisend feest’ wordt, met o.a. een lasershow, diverse muzikale optredens en ‘feestelijke activiteiten voor alle leeftijden’. Die optredens met muziek organiseert Amstelveen Oranje ook op Koningsdag bij verzorgingstehuizen en wijkcentra. En er worden tompouces uitgedeeld in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Het volledige programma en de locaties van de vrijmarkten staan op: amstelveenoranje.nl.

Leuk en veilig

De meeste festiviteiten vinden plaats op de Amsterdamseweg en in het Oude Dorp. Om ervoor te zorgen dat Koningsdag plezierig en veilig verloopt, hanteert de gemeente die dag een aantal spelregels, bijvoorbeeld dat vrijmarktgebied is afgesloten voor autoverkeer. ‘Mocht het festiviteitengebied te druk worden, kunnen er veiligheidsmaatregelen ingezet worden zoals het beperken van toegang tot het gebied en de oproep vol = vol’, zegt de gemeente.

Autovrij

Delen van de wijken Oude Dorp, Patrimonium, Keizer Karelpark west en Elsrijk worden tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Tussen 06.00 – 22.00 uur is het verboden met voertuigen te rijden op Amsterdamseweg, Stationsstraat, Dorpsstraat, een deel van de Graaf Aelbrechtlaan, Molenweg, de Burgemeester A. Colijnweg tussen Dorpsstraat en Laan Nieuwer-Amstel. Het festiviteitengebied wordt afgezet met hekken en bewaakt door verkeersregelaars.

Bereikbaarheid

Mocht het echt noodzakelijk zijn het gebied te verlaten per auto, dan is dit mogelijk aan de noordzijde via de Emmakade, ten westen van de Amsterdamseweg via de Oude Karselaan en ten oosten van de Museumspoorlijn via de Keizer Karelweg.

Te voet of met de fiets

De gemeente adviseert inwoners te voet af met de fiets te komen. ‘Laat de auto en scooter thuis en kom zoveel mogelijk lopend naar de festiviteiten,’ zegt ze. Voor mensen met een beperking worden uitzonderingen gemaakt. Voor fietsen zijn speciale stallingen bij de Jan Benninghstraat en de parkeerterreinen bij Du Monde (in de Dorpsstraat), het Kazernepad / KKC en Sporting Martinus.

Voor degenen die toch met de auto komen zijn er parkeermogelijkheden in het Amsterdamse Bos bij de hockeyvelden, de parkeerplaats naast het Raadhuis, parkeerplaats Doorweg en de Q-park garages in het Stadshart. Automobilisten wordt wel op het hart gedrukt dat zij rekening moeten houden Houd rekening met drukte en dat een parkeerplaats vol kan zijn. ‘Parkeer alleen op plaatsen waar het is toegestaan. De hulpdiensten moeten overal vrije doorgang hebben’, zegt de gemeente.

Spelregels vrijmarkten

 Op vrijmarkten gelden ook regels, zoals het verbod op versterkte muziek en verkoop van etenswaren en alcohol zonder vergunning. Ook mag uit veiligheidsoogpunt niet verkocht worden op de weg en vluchtheuvels, het viaduct over de A9 en de Dorpsstraat tussen de Stationsweg en het Dorpsplein. Alle regels voor de vrijmarkt vindt men op: amstelveenoranje.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.