Dat van de zes verbrandingsovens er vier zijn uitgevallen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB), dat nu op een faillissement afstevent, heeft tot nu toe geen effect op de afvalinzameling in Amstelveen gehad, maar verantwoordelijk wethouder Floor Gordon (D66) maakt zich wel zorgen over de toekomst. De gemeente levert restafval aan het Amsterdamse bedrijf, waarvan de hoofdstad enig aandeelhouder is. Het vuil wordt tot nu toe op de twee daar overgebleven verwerkingslijnen verbrand, maar de vraag is hoe lang dat nog kan.

Er zijn contracten tot 1 januari 2023, schrijven B&W aan de gemeenteraad. En Amstelveen zal het AEB vertellen dat het zich aan de daaruit voortvloeiende contractuele verplichtingen moet houden. Maar dat doen andere gemeenten in de regio natuurlijk ook en van een kale kip zijn nu eenmaal geen veren te plukken.

Bedrijfsafval

Overigens stuiten commerciële inzamelaars die het bij bedrijven opgehaalde afval bij het AEB aanbieden wel op problemen, meent Gordon. Het AEB kan bedrijfsafval niet meer verwerken. Voor zover haar nu bekend is er één commerciële inzamelaar actief in Amstelveen. Gemeente Amsterdam, diverse provincies en omgevingsdiensten hebben er voor gezorgd dat drie andere afvalcentrales in het land de zaak overnemen.

Zorgen

“De situatie baart ons vanzelfsprekend zorgen”, staat er in de brief aan de raad. Op dit moment is volgens B&W de afvalverwerking nog wel gegarandeerd, maar zij zeggen er bij dat er sprake is van kwetsbaarheid. Aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaag is door diverse gemeenten gevraagd de regie te nemen. Inmiddels heeft zij een importplafond afgekondigd, inhoudende dat geen nieuwe contracten met buitenlandse partijen meer worden afgesloten. ´

Elektriciteit

Behalve de noodzakelijke investeringen voor de verbrandingsovens bij het AEB, wordt dat bedrijf ook gekweld doordat het elektriciteit opwekt en die al op de termijnmarkt heeft verkocht. Om daarin aan de verplichtingen voldoen moet dus elektriciteit worden ingekocht, die alleen maar in prijs omhoog is gegaan. Die realiteit zal het faillissement alleen maar versnellen.

Overigens heeft de situatie bij AEB volgens de gemeente geen gevolgen voor de inzameling van glas, papier / karton, plasticverpakkingsmateriaal, metaal / blik en prinkpakken (PMD), Gft, textiel, grof afval en afval dat inwoners naar het afvalbrengstation brengen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.