Eigenlijk stond het kunstwerk ‘Stoer’ allang op het Stadsplein en kwam daarmee – met foto’s – in het nieuws, maar wethouder Floor Gordon onthulde het pas op de Internationale Vrouwendag (woensdag 8 maart) in het aan dat plein gelegen P60. Er waren zo’n vijftig bezoekers, behalve vrouwen ook een klein aantal mannen, om het programma bij te wonen.

Dat Gordon de onthulling deed, was niet vreemd, want zij doet binnen B&W de ‘inclusie’.

Libanon

Het kunstwerk ‘Stoer’, een installatie van de Libanese kunstenaar Bilal Chahal die al op verschillende pleinen in Amsterdam heeft gestaan, moet het gesprek over gender en identiteit stimuleren. Dat is uiteraard koren op de molen van de D66-wethouder Gordon, die het internationale karakter van Amstelveen prees (de voertaal in P60 was dan ook Engels) en zei dat Stoer mensen aan het denken zet. Onder meer over de vraag of meisjes net zo stoer zijn als jongens. Gordon vond in elk geval dat het kunstwerk perfect samenviel met de Internationale Vrouwendag, waaraan overigens op tal van plaatsen in Amstelveen aandacht werd geschonken. “Het kunstwerk gaat over gender en alles wat daarmee samenhangt”, zegt ze. “Iedereen heeft bij dit werk zijn eigen interpretatie. Voor mij gaat het over de moed om jezelf te zijn en je uit te spreken voor gelijkheid. Dat vind ik stoer.”

LHBTI+

Overigens zijn de letters in het kunstwerk roze gekleurd, wat – net als de regenboogvlaggen – een uitvinding is van de LHBTI+-gemeenschap. Het was dan ook het genderverhaal dat Chahal heeft geïnspireerd, gaf hij in P60 toe. Hoewel Gordon in P60 zei dat iedereen er zijn eigen interpretatie bij heeft, overheerst toch het genderdom. Dat was kennelijk de bedoeling van de kunstenaar.

Bibliotheek

 De expositie over het kunstwerk is te zien in de Bibliotheek en past ook bij het thema van de Boekenweek: Ik ben alles, meldt de bieb. Daar wordt ook het komende Poëzie Café, dat maandelijks in het boekhuis wordt gehouden, aan gewijd. Wie een gedicht over STOER (tough) daarvoor wil maken, kan dat sturen naar m.de.vries@debibliotheekamstelland.nl . Komen luisteren mag ook. Het café wordt gehouden in de bibliotheek, maar georganiseerd door de bieb en boekhandel Venstra.

6 REACTIES

 1. Hopelijk is iemand stoer genoeg om die idiote ongemakkelijke stenen ‘bankjes’ bij de fontein te vervangen door banken waarop mensen prettig en gezellig kunnen zitten.

 2. Johan hoe moet ik dit uitleggen? Hield ze die toespraak enkel in het Engels!

  Nu even op zijn Amsterdams. Zijn ze nu van de pot gerukt, we leven hier in Nederland!
  En Nederlands is hier de officiële taal. Dus spreek dan als Nederlandse volksvertegenwoordiger eerst Nederlands en dan Engels. Overigens stoor ik me aan die vele expats, gelukkig beslist niet allemaal, die het gewoon vertikken om een paar woordjes Nederlands te leren. Niemand verwacht van ze dat het goed kunnen.

  Maar wel van statushouders verwachten dat ze goed Nederlands spreken! Hoe tegenstrijdig en ook zelfs schijnheilig.

  Trouwens ik vind die hele inclusieve gedoe onzin. Je moet het doen en niet over praten.

 3. Frank (Bikker?), Vind jij die stenen ‘bankjes’ ook prettig op te zitten? Daar zijn zij tenslotte voor bedoeld, zeker op die plek.

  En wat inclusiviteit betreft: Erover praten bevordert het doen. Dat inclusiviteit ‘stoer’ zou zijn, is inderdaad onzin. Stoer is niet normaal en normaal zou niet stoer moeten zijn maar gewoon (want dan doe je al gek genoeg).

 4. Als je een paar letters uit een fabriek laat aanrukken en in staat bent een woordje van vijf letters te vormen, dan ben je tegenwoordig al een kunstenaar. Volledig in overeenstemming met de diepgang van deze tijd. Verschrikkelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.