Omdat vooral D66 geen enkele scrupule heeft ten aanzien van het christendom en een 24 uurseconomie voorstaat, wil die partij – na winkels – ook de gemeentelijke werf op zondag open gooien. CDA en ChristenUnie zijn daar fel tegen, maar die zitten nu eenmaal niet in de coalitie. De VVD is ook liberaal en te verwachten is dat de derde partij daarin, de PvdA, zich wel trouw aansluit bij andere twee. Bij D66 is vooral raadslid Tawros Aslanjan (foto boven) de goeroe van het zoveel mogelijk open zijn, liefs dag en nacht, van winkels en instellingen.

Pier Rienks (CDA)

Hoewel het CDA – in elk geval oorspronkelijk – christelijk is, heeft die partij net als de ChristenUnie eigenlijk principiële bezwaren tegen openstelling op zondag. Maar fractievoorzitter Pier Rienks, de ondernemer die boekhandel Venstra aan het Stadsplein heeft, zal ook die min of meer noodgedwongen open gaan, zoals alle winkels in het Stadshart. Samen met de christelijke partijen stemde ook de socialistische SP destijds tegen, opkomend voor de kleine ondernemer, maar daar had de liberale meerderheid geen boodschap aan.

Kostenverhogend

Intussen pakte het voor de Ondernemer van het Jaar Venstra wel kostenverhogend uit. Medewerkers moesten op zondag werken en wilden dus geld zien. Die kostenverhoging verwacht Rienks ook voor de gemeente, als de werf op de eerste dag der week open gaat. Hij ziet trouwens niet in dat er meer afval naar de werf komt en ziet wel iets op latere sluiting op zaterdag (18.00 in plaats van 16.00 uur).

Rust

Henk Stoffels (CU)

De volbloed christelijke partij ChristenUnie had het bij monde van Henk Stoffels vorige week in een vergadering van een raadscommissie over rust op zondag, die de partij na aan het hart ligt. Maar als, gelet op de meerderheid in de raad, de werf dan toch op zondag open moet, dan staat daar wat hem betreft sluiting op maandag tegenover. Wat natuurlijk niet de op een 24 uurseconomie uit zijnde bedoeling van D66 is. De wethouder van die partij, Floor Gordon, wil dan ook volgend jaar de werf open stellen, zoals in het verkiezingsprogramma beloofd. Nee, meer afval voorziet zij ook niet, maar het is wel dienstverlening aan de burger, althans aan de meerderheid die niets met rust op de zondag heeft.

 

3 REACTIES

  1. Tijdens een weekend zijn veel mensen vrij en willen dus ook graag ook die dagen hun grofvuil kunnen wegwerken. Kortom de gemeentewerf open op zondag is absoluut geen gek idee en sluit aan bij de huidige- en moderne 24/7 economie.
    Opmerking richting CDA en CU: Geloven doe je toch ook niet alleen op zondag.

    • Weet je de medewerkers die op het afval brengstation werken willen ook graag vrij op zondag heb je daar al eens aan gedacht. Buiten het gegeven dat je een dag extra open gaat heb je ook rekening gehouden met het gegeven dat je reinigings recht enorm omhoog gaat want deze zondag word de duurste dag van de week. D66 is hieraan voorbij gegaan en denkt dit binnen het budget te kunnen doen, geloofd u dat ? Dan een eventueele maandag sluiting, bent u er wel eens op maandag geweest, de maandag is bijna net zo druk als de zaterdag omdat veel mensen op maandag nog wel eens vrij zijn. We kunnen van alles roepen, maar het begint met je hersens te gebruiken en je te verdiepen in de materie en daar zijn ze hier compleet aan voorbij gegaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.