Dat sociale huurwoningen naar mensen moeten die het echt nodig hebben, maar dertig procent in dat segment ‘scheef’ woont, omdat het teveel er voor verdient, is allang de opvatting van B&W. En omdat die scheefwoners nergens anders heen kunnen, wordt in Amstelveen vooral gebouwd in de middeldure huur- en koopsector om de zogenaamde doorstroming, waarop het woonbeleid van de coalitie is gebaseerd, te stimuleren. Dat sociale huurwoningen naar mensen moeten die ze het hardst nog hebben, is nu ook regionaal beleid.

Actief woningzoekenden en mensen met dringende omstandigheden moeten meer kansen krijgen om een sociale huurwoning te vinden, besloten vijftien colleges van B&W in de regio Amsterdam. De gemeenteraden moeten er de komende maanden een besluit over nemen. Er komt een nieuw systeem van toewijzing, dat overigens pas medio volgend jaar kan ingaan.

Dringende situaties

Op dit moment worden sociale huurwoningen van corporaties toegewezen op basis van  inschrijfduur of aan iemand met een urgentieverklaring. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is in Amstelveen zo ongeveer vijftien jaar en in de hele regio tien. Urgenties worden alleen in uitzonderlijke gevallen verleend. Sociale huurwoningen zijn in heel de regio schaars. Daardoor is er volgens de colleges van B&W een groep woningzoekenden die dringend een dak boven het hoofd nodig heeft maar daar geen kans op maakt.

Situatiepunten

In het nieuwe systeem moeten mensen met een dringende huisvestingsvraag beter aan bod komen, vinden zij. Door een ander puntensysteem is de wachttijd (inschrijfduur) niet meer leidend, maar gaan ook situatiepunten en zoekpunten een rol spelen. Door meer te zoeken kunnen extra punten worden opgebouwd. Huishoudens in dringende omstandigheden kunnen naast actief zoeken ook nog situatiepunten krijgen. Gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen, bijvoorbeeld. En mensen die net een relatie beëindigden en kinderen hebben, alsmede thuiswonende jongeren in een problematische situatie.

Deze categorieën komen voort uit een groot onderzoek naar de mening van de bewoners uit de regio over de woonruimteverdeling. Uiteindelijk bepaalt het totaal aantal punten welke woningzoekende de sociale huurwoning toegewezen krijgt.

Dat nieuwe verdeelsysteem is rechtvaardiger en houdt beter rekening met dringende omstandigheden, vindt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen. “De kans op een woning wordt vergroot voor jongeren en anderen die dringend een woning nodig hebben.”

Gemeenteraden

Na akkoord van alle vijftien gemeenteraden in de komende twee maanden, wordt het beleidsvoorstel door gemeenten verwerkt in de lokale huisvestingsverordeningen, die in de loop van 2021 worden vastgesteld, waardoor de nieuwe woonruimteverdeling medio volgend jaar in kan gaan.

Alle informatie over het voorstel is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl

1 REACTIE

  1. En nogmaals gaat men aan de werkelijkheid voorbij. Als jij een €2000,— schoon/ mnd hebt, ben je afhankelijk van de vrije sector, waar je rustig €1200,— á €1300,— betaalt exclusief voor een 45 m2. Dat is het beruchte gat tussen de vrije en soc woning. Hier wordt volledig aan voorbij gegaan in deze regio. Ik heb namelijk de gemeente nooit over de samenstelling van die 30% scheefwoners gehoord. Zij blijft maar rigide hameren op doorstroming. Geen wonder dat de tekorten aan onderwijs-,politie-, zorgpersoneel in deze regio nog groter zijn dan elders. Iedereen in deze beroepsgroepen trekt weg naar streken, waar ze wel redelijk kunnen wonen ,zo gauw het mogelijk is. Genoeg gezien bij mijn oud-collega’s. Het wordt ook eens tijd dat men normale woningen /appartementen in de categorie van €730,— tot een €1000,— gaat bouwen anders voorzie ik een uitstroom van deze voor de maatschappij onmisbare mensen. En dan kan een mevrouw als Floor Gordon van D66 wel roepen dat dit marktconform moet gebeuren, maar ik denk dat zij uiteindelijk van een koude kermis zal thuiskomen. Ook moet er iets gebeuren voor de ouderen die willen downsizen, want velen zitten in hun hun eentje in een (te) groot huis, maar zij willen niet hun hele kapitaal opeten van hun verkochte eigen huis of plotseling gaan van een huur van €800,— naar €1200,—! Dan halen ze liever nog een 2 kamers leeg, zoals ik menigmaal ben tegengekomen.
    Trouwens met dat hele soc woningbouwsysteem zoals het nu werkt creëert men enkel zeer sociaal zwakke buurten en in het ergste geval sociale afvoerputjes van de maatschappij. Een mooi voorbeeld in Amstelveen is de Keizer Karelparkbuurt, een wijk waar vroeger overwegend geschoolde arbeiders en kantoorpersoneel woonde. Moet je nu langs sommige huurflats daar lopen. Aan de gordijnen kun je al zien wat daar woont. Dat kwam vroeger ook wel eens voor, maar was zeldzaam. Als men dat wil, is men erg goed bezig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.