Hoewel de gemeenteraad er woensdag unaniem mee instemde, kwam Kees Noomen van de VVD toch wel met kritiek. Hij steunde het initiatiefvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks wel – inhoudend dat Amstelveen een Shelter City wordt ter wille van internationale solidariteit, speciaal gericht op mensenrecht-advocaten – maar zei dat men nu eenmaal  niet alle ellende van de wereld op zich kan nemen.

Amstelveen biedt in het vervolg -+de advocaten drie maanden een gastvrij onderdak om op adem te komen, waarvoor het de komende drie jaren € 40.000 per jaar uittrekt.

Kernwaarden

Wethouder Floor Gordon (D66) reageerde enthousiast. Volgens haar raakt het de kernwaarden die de gemeente graag wil uitdragen. Maar Noomen had toch wel vragen en zijn fractie stemde alleen in voor fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA en de andere coalitiepartijen. Volgens hem is Lawyers for Lawyers, die in opdracht van Shelter City eigenlijk de uitvoering doet, een puur Nederlandse stichting die in 24 steden werkt, waarvan elf ook in Nederland. Bovendien constateerde Noomen dat die stichting negen ton heeft en er maar één uitgegeven aan de doelstelling. “Mijn fractie doet het eigenlijk voor u, mevrouw Veenboer, en voor de andere coalitiepartners”, zei Noomen.

Zwerfhonden

Eerder had Noomen het voorbeeld van zijn dochter genoemd, die hem uit Bali belde en iets voor zwerfhonden, die er veelvuldig voorkomen, wilde doen. Hij had dat afgeraden, omdat men niet alle ellende van de wereld op zich kan nemen. Reactie van Esther Veenboer was dat zij wel een verschil ziet tussen advocaten en zwerfhonden. “Dit is een uitzonderlijke situatie”, zei ze. Noomen vond dat men doelen dichtbij huis moet zoeken, zoals de Voedselbank Amstelveen en andere goede doelen.

Mensenrechten

Aan de vergadering van de gemeenteraad was een zogenaamd ‘raadsgesprek’ vooraf gegaan waar de fracties van links tot rechts onder de indruk kwamen van wat zij daar hoorden. Fractievoorzitter Lennart de Looze herinnerde aan een advocate van de Filippijnen en vond dat dergelijke mensen, die opkomen voor de mensenrechten, geholpen moeten worden met een aantal maanden in rustiger vaarwater. “Wie kan er tegen mensenrechten zijn”, zei fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP. Ook Yaron van Koningsveld van  BVNL en Henk Stoffels van de ChristenUnie zeiden onder de indruk te zijn gekomen door het raadsgesprek.

5 REACTIES

 1. Ik word 💩💩misselijk van al dat Engels, want punt 1 we zijn er echt niet zo goed in als we denken en punt 2 we eisen heel hypocriet als we zijn wel van statushouders dat ze binnen een jaar zich redelijk verstaanbaar kunnen maken in onze taal en van expats en EU-ingezetenen eisen we niets.

 2. Wie misselijk wordt van de verengelsing van onze taal, moet niet luisteren naar de STER reclame ‘spots’ op de publieke zender NPO Radio 1. Hierbij een paar voorbeelden:

  Powered by MoveMove
  Let’s move forward (Toyota)
  Legal Tax Notary
  Lipton Ice Tea Green
  VisitNijmegen.com
  Implementing the next level
  Everybody take charge
  Make money smile (Bridgefund)
  Go natural (Andrelon)
  Change is in your hands (Fairphone)
  The power to engage (T touch)
  Onze community of solvers
  Upgrade naar French class
  Make money smile (Bridgefund)
  School voor Human Leadership
  Check Superdeal
  Be invested (Saxo)
  Serious about fun (Suzuki)
  Together we can (Vodafone)
  Look dressed en feel relaxed (Mr Marvis)
  You can (Bosch)
  Yes you can (Kansi appel)
  Let’s explore (Skoda)
  The new extreme fragrance (Givenchy)
  Together we can (Vodafone Business)
  Let Hyundai power your world
  It’s not hard to be smart (Allianz Direct)
  Build your dreams (Louwman)

  • U zet het nu allemaal op een rijtje maar het is naast walgelijk ook eigenlijk lachwekkend en het toppunt van snobisme.
   Herbert Raat u als wethouder van cultuur zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat het aantal buitenlandse showwoorden uit de gemeentelijke publicaties verdwijnt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.