De fracties van ChristenUnie en CDA in de gemeenteraad komen woensdag met een motie om monumentale kerkgebouwen in Amstelveen te beschermen. Zij willen dat een gemeentelijke visie wordt ontwikkeld over kerken en eventueel ander religieus erfgoed, samen met de kerkeigenaren en burger- en erfgoedorganisaties. Daarvoor zou 25 mille moeten worden gevraagd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).

De fracties doen hun voorstel bij de behandeling van de Perspectiefnota voor volgend jaar (waarin de kaders voor de volgende begroting duidelijk worden). Als eerste aanzet zou daartoe volgens hen een bijeenkomst moeten worden georganiseerd met alle belanghebbenden.

 Onderhoud
CU en CDA wijzen er op dat acht kerkgebouwen een gemeentelijk monument en vier een rijksmonument zijn. Maar door een teruglopend kerkbezoek staat het voortbestaan van veel van die bouwwerken onder druk. ‘‘Het wordt voor de eigenaren steeds moeilijker al dan niet zelfstandig exploitatie en onderhoud van de gebouwen te bekostigen”, zegt fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie (foto rechts). Volgens hem en het CDA moeten monumentale kerken en hun interieurs behouden blijven. De Pijper zegt dat het voor iedereen, religieus of niet, van belang is.

 Gezamenlijk gebruik
Beide fracties willen dat in de kerkenvisie de mogelijkheden worden onderzocht voor gezamenlijk gebruik en beheer van de kerkgebouwen, met in het uiterste geval herbestemming van de kerken. “Het is belangrijk dat dit cultureel erfgoed van Amstelveen voor de toekomst bewaard blijft en benut kan worden voor de samenleving”, vindt CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. Volgens Bert de Pijper moet de op te stellen kerkenvisie aansluiten bij de vorig jaar vastgestelde Erfgoednota en kan die ook als bouwsteen dienen voor de toekomstige omgevingsvisie. In de motie wordt het college dus opgeroepen een speciaal daarvoor in het leven geroepen uitkering van 25.000 euro aan OCW aan te vragen.

1 REACTIE

  1. Ik ben het met ze eens. Zo zie ik graag dat van de Heilige Geestkerk een buurthuis wordt gemaakt .
    Een tandartspraktijk zoals in de Dorpskerk, vind ik louter een culturele blamage. Hoe je het wendt of keert het christendom behoort tot ons cultureel erfgoed. Dat zal zelfs de meest fanatieke atheïst niet kunnen ontkennen.
    Alleen ik vrees, dat het bedrag van €25.000,— louter een symbolisch gebaar is, zeker als je het vergelijkt wat men hier over heeft voor wat beelden. Ik noem “ Der Bogen” 325.000,— en het beeld wat gaat komen op het Keizer Karelplein €75.000,— !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.