Er moet nu eindelijk een einde komen aan de ellenlange wachtlijsten voor betaalbare woningen voor starters. Coalitie partijen VVD en D66, alsmede oppositiepartijen CDA en Actief voor Amstelveen (AVA) doen daartoe een nieuwe poging met een motie die zijn woensdag indienen. Zij denken de zaak op te lossen door onder meer sociale huurwoningen aan de bewoners te verkopen voor acceptabele prijzen en tegelijk nieuwe huurwoningen te bouwen.

Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen maken 33% van het totale bestand uit, zeggen de fracties. Dat is kennelijk nog te weinig, want om er één te bemachtigen, bedraagt de wachttijd tussen de 10 en 18 jaar. Veel corporatiewoningen in Amstelveen worden bewoond door huishoudens met een hoger inkomen dan waar de sociale huursector voor bedoeld is. Logisch, want er zijn geen betaalbare alternatieven voor hen in de koopsector of het geliberaliseerde huursegment. In die zin is het zogenoemde doorstromen dus onhaalbaar. ‘Veel Amstelveners blijven in hun sociale woning zitten, met lange wachtlijsten als resultaat,’ oordelen de partijen.

Huurafspraken

Er worden nu door B&W met ontwikkelaars afspraken gemaakt over maximale aanvangshuren. De komende jaren worden er veel woningen bijgebouwd met een huur tussen de 711 en 1100 euro, waarvan een aanzienlijk deel in de categorie onder de 900 euro. Maar deze ontwikkeling is niet voldoende, vinden de fracties. ‘Ook Amstelveens grootste woningbouwcorporatie Eigen Haard moet meehelpen het Amstelveense woningtekort terug te brengen.’

Eigen Haard

Doel van de motie is volgens de indieners starters een kans te bieden op de Amstelveense woningmarkt en tegelijk de wachtlijsten terug te dringen. Zij zien dus verkoop van een sociale huurwoning aan de huurder als een van de oplossingen. De huurder wordt zo een ‘koopstarter’. Om de woningvoorraad van sociale woningen op peil te houden mag Eigen Haard voor elke verkochte woning elders in Amstelveens een woning bijbouwen. Hierdoor krijgen Amstelveense huurders de kans bezit op te bouwen en komen er weer nieuwe sociale woningen beschikbaar voor mensen met een laag inkomen.

Nieuw-West

De indieners van de motie, die door de gemeenteraad (gelet op de getalsverhouding) natuurlijk wordt aangenomen, wijzen erop dat sociale huurwoningen van Eigen Haard in Nieuw-West wel te koop worden aangeboden aan huurders, maar in Amstelveen blijkbaar niet of nauwelijks. “Huurders die jarenlang huur hebben betaald krijgen deze mogelijkheid tot op heden niet.’

Volgens D66, VVD, CDA en AVA wordt het tijd dat Eigen Haard haar verantwoordelijkheid neemt door ook in Amstelveen te starten met het verkopen van bestaande sociale huurwoningen aan haar huidige bewoners.

Verduurzamen

En dan komt natuurlijk weer de duurzaamheid ter sprake. Veel sociale huurwoningen in Amstelveen zijn verouderd en niet duurzaam, zeggen de vier fracties. Door die te verkopen aan zittende huurders en dezelfde hoeveelheid duurzaam bij te bouwen neemt de duurzaamheid volgens hem toe. Daarnaast moet ook bij de bouw van nieuwe sociale woningen worden gekeken naar nieuwe woonvormen voor ouderen, zeggen ze. ‘Zodat woningen waar zijn nu in zitten vrijkomen voor jongeren en gezinnen op de wachtlijsten.’

Foto: vlnr Paul Feenstra (VVD), Tawros Aslanjan (D66), Michel Becker (AVA) en Pier Rienks (CDA)

1 REACTIE

  1. Amstelveen verwacht een groei tot een 125.000 inwoners. Met dit onzalige plan , dat ook nog eens niet kan, wordt het percentage soc woningbouw nog minder, de wachtlijsten nog langer , de koophuizen en vrije sector nog duurder, de doorstroom nog minder.
    Die VVD , D’66 en PvdA zeggen tenminste dat regeren vooruit zien is. Durf ik ook wel te stellen. Zeker wat hun eigen portemonnee betreft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.