De lokale politiek zit nog steeds met het probleem van de onmogelijkheid in Amstelveen een betaalbare woning te krijgen. Terwijl twee coalitie en twee oppositiepartijen (VVD, D66, AVA en CDA) woensdag een motie indienen om sociale huurwoningen te verkopen en bij te bouwen, zijn SP en GroenLinks van plan op donderdag 26 september (19.00 uur) een meeting te organiseren voor alle Amstelveners die helemaal klaar zijn met het probleem op de woningmarkt.

Patrick Adriaans

Die bijeenkomst is vooral gericht op jongeren die graag het ouderlijk nest zou willen verlaten, maar worden gedwongen daarin te blijven wonen, omdat er geen woning voor hen is. Maar ook hun ouders zijn welkom. Sommige jongeren willen een gezin starten, maar kunnen geen betaalbare woning daarvoor vinden. En voor koop is men helemaal gedwongen naar buiten Amstelveen te trekken, omdat de koopprijzen hier te hoog zijn.

Actie

Ook ouderen worden uitgenodigd, want de doorstroming van hen naar een kleinere of meer passende woning loopt spaak, omdat die er niet is. “Samen met jullie willen SP en GroenLinks in actie komen”, roepen zijn de doelgroepen toe.

SP-raadslid Adriaans: “Wij begrijpen hoe frustrerend het is, als je al tijden op zoek bent naar een woning, maar de gemeente besluit opnieuw villa’s of dure appartementen te bouwen in plaats van woningen waar de Amstelveners om vragen.” Het gaat volgens hem om jongeren, studenten, ouderen, politieagenten, verplegers, leraren, starters, gezinnen, oftewel iedereen die al jaren bezig is met het zoeken van een betaalbare woning in Amstelveen, zonder resultaat.

Onbetaalbaar

De laatste tijd legt de gemeente, volgens de partijen, vooral de focus op het realiseren van

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali Fotografie.

onbetaalbare woningen. Het is genoeg geweest, willen zij tijdens de bijeenkomst laten horen. Met bewoners die er ook zo over denken. GroenLinks raadslid Aouni: “In de gemeenteraad maken we ons al tijden hard voor dit onderwerp, helaas zonder gewenst resultaat, omdat de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA steeds kiezen voor duurdere of te kleine woningen. Wij willen samen met de inwoners een duidelijk statement maken richting de coalitie om nu in te zetten op écht betaalbare woningen.” SP en GroenLinks van plan ook organisaties, politieke partijen en andere belanghebbenden uit te nodigen zich bij dit initiatief aan te sluiten. Zij vinden dat de steun van die groeperingen hard nodig is om verandering te bewerkstelligen in Amstelveen.

 

10 REACTIES

  1. AVA laat nu zijn verkiezingsbelofte helemaal vallen van betaalbare woningen voor Amstelveners in alle inkomensgroepen. Zij willen nu zelfs soc woningen verkopen waarvan wij maar af moeten wachten of die worden teruggebouwd. De hr. Michel Becker ( AVA) , mevr. Hockner , voormalig lid van D’66 en CDA verloochenen hun herkomst niet. Jammer, zo verworden zij tot een bijwagen van het huidige beleid.

  2. Deze gemeente met haar raadsleden shopt van partij naar partij. Als ze bij de ene partij niet op het rode stoeltje kunnen zitten staat er al een volgende klaar. Dat woningbeleid in de gemeente Amstelveen is bij de beesten af. De wethouders liften mee met de regio. Geen enkel eigen inzicht of probleemoplossing te vinden. Sterker nog nu moet Eigen Haard woningen verkopen, exact wat Rutte jaren geleden opperde…..goed verwoord door die meneer van Eigen Haard zelf trouwens. Ik zou zeggen niks in de verkoop, Amstelveen moet zelf wat doen aan het probleem. Daar waar zij nooit de burger serieus heeft genomen. 10 tot 18 jaar wachttijd, moet je dood zijn om in aanmerking te komen? 18 jaar wachttijd, daar waar een jongere zich pas met 18 kan inschrijven……

    Deze gemeente met haar draaikonters heeft een halve gemeenschap naar de mallemoer geholpen. Met dank aan de pers!

  3. Jammer dat het blijkbaar nog steeds niet tot de coalitie is doorgedrongen, dat zij in een stad ook bepaalde beroepsgroepen nodig heeft om die fatsoenlijk te laten draaien. Neem nu de zorg en het basisonderwijs. Op dit moment is er een schreeuwend te kort aan deze mensen. Zij hebben de banen voor het uit kiezen. Ik zou het wel weten als je elders een aardige éensgezinswoning kan krijgen voor €700,— en hier voor minimaal €1300,— . Ook zal het daarbij bijvoorbeeld slecht zijn voor het basisonderwijs, omdat men door dit fenomeen hier een overschot aan part timers ( die vaak hun prioriteiten ook elders hebben liggen ) zal hebben wat de continuïteit in een groep niet zal bevorderen.

    • Het is een enorm probleem in de hele regio. U hebt het over sociale huurwoningen, waarvoor overigens een huursubsidie is te krijgen, en waarvan niet de coalitie maar de corporatie (afgezien van die huisjesmelkers) de huurprijs bepaalt. De gemeente praat o.a.met Eigen Haard over de prestatieafspraken. Ik zeg niet dat ik het beter weet, maar raadslid Jan-Gert Teule had decennia geleden al gelijk toen hij beweerde dat het oeverloos hierheen halen van bedrijven voor druk op de woningmarkt zou zorgen. Hij had gelijk, maar werd weggelachen door de gemeenteraad. O ja, hij was van de PPR. Misschien hebt u een beter idee nu. Kon er dan mee, want ook B&W zitten er op te wachten…..

      • Laat ik u eens een voorbeeld geven. Neem de dat terrein van voormalig Panta Rei. Daar zijn nu zegge en schrijve 13 stadsvilla’s gebouwd, die zo dicht op elkaar staan dat men het aantal soepballen bij de buren kan tellen. Op datzelfde stuk grond, hadden gemakkelijk 35 rijtjeshuizen van zo’n €400.000 kunnen staan! Soc. woningbouw in appartementen 3 lagen zo’n 100. Middenwaard precies hetzelfde! Ook al haal je bedrijven hier naar toe , dan betekent dan dat je in principe alle werknemers moet kunnen huisvesten. Heeft men inderdaad nooit bij nagedacht en nog niet in deze gemeente. Hier geldt dus eigenlijk al sinds meer dan 40 jaar het beleid van maatschappelijke discriminatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.