D66 in de gemeenteraad trekt aan de bel over het taalonderwijs. Er moeten oplossingen  komen voor de oplopende wachtlijsten, vindt de coalitiepartij. Ook moet volgens haar worden gekeken naar een verbeterde instroom  van nieuwkomerskinderen op reguliere scholen.  

Amstelveen heeft twee taalscholen voor nieuwkomers van 4 tot 12 jaar: Taalschool Amstelland en Amsteltaal. Daar volgen kinderen intensief taalonderwijs, zodat zij na maximaal een jaar de overstap kunnen maken naar het gewone basisonderwijs.

Vertraagd

Per jaar stromen ongeveer 180 leerlingen van de taalscholen door naar reguliere scholen. Maar die scholen hebben met wachtlijsten te maken, die nu in totaal ongeveer veertien kinderen omvat. “Deze kinderen zitten zonder onderwijs thuis en stromen vertraagd door naar het reguliere onderwijs”, zegt directeur Simone Rossing van Amsteltaal.  “We barsten langzamerhand uit onze voegen”, voegt haar collega Jacquelene da Silva van Taalschool Amstelland daaraan toe.  “De vraag naar ons taalonderwijs groeit, maar de ruimte die we daarvoor hebben groeit niet mee.”

Wezenlijk voor kinderen

D66 wil dat alle kinderen die in Amstelveen wonen en intensief taalonderwijs nodig hebben, meteen naar school kunnen. “Het is wezenlijk voor de verdere ontwikkeling van een kind. Zonder Nederlands te spreken kun je moeilijk nieuwe dingen leren en is het lastig om vriendjes en vriendinnetjes te maken”, zegt D66-raadsid Saloua Chaara. Zijn heeft haar eigen wethouder Frank Berkhout gevraagd samen met de scholen tot oplossingen te komen.

Wat haar betreft horen toe grotere taalklassen daar niet bij. “Dit type onderwijs werkt alleen als kinderen veel persoonlijke aandacht krijgen in kleine groepen. Kleinschaligheid is dus belangrijk.”

Ruimte

De democraten willen dat het zoeken naar oplossingen verder gaat dan aklleen naar extra ruimte voor de taalscholen. Zij willen dat de gemeente en scholen eens kijken naar opties om het taalonderwijs meer binnen het reguliere basisonderwijs te organiseren.

Chaara is zich overigens bewust van het specialisme dat nodig is voor goed taalonderwijs en te grote versnippering ervan óók niet goed zou zijn. “Toch willen we serieus onderzocht zien wat wél kan en welke kansen scholen zien om bij te dragen aan oplossingen. Want het vinden van oplossingen is écht een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen en de gemeente samen”, zegt ze.

Eigen wijk

D66 vraagt zich ook af hoe het aannamebeleid van basisscholen in elkaar zit. Die hanteren het uitgangspunt dat kinderen in principe in hun eigen wijk naar school gaan. Alleen bij bijzondere omstandigheden wijken zij daarvan af, bijvoorbeeld als scholen geen plek hebben of een school in een andere wijk beter past bij wat een kind nodig heeft.

Maar D66 zegt signalen te hebben gekregen dat kinderen na afronding van de taalschool vaak niet worden geplaatst op een basisschool in de eigen wijk. Daarover wil de fractie duidelijkheid en dat er met scholen over wordt gesproken. “Mogelijk is aanscherping van het aannamebeleid van basisscholen nodig”, vindt Chaara.

24 REACTIES

  1. Goed initiatief van D66. Natuurlijk wil niemand wachtlijsten voor kinderen die deze taallessen hebben gevolgd en naar het reguliere onderwijs willen doorstromen. Maar ik wil het breder trekken, we moeten helemaal geen wachtlijst voor kinderen willen. En laat ik nou horen dat die er wel zijn. Voor groepen 5, 6 en 7 lijken de basis scholen vol te zitten! Als dat zo is scholen, laat je horen en neem het initiatief om dat te veranderen.

    • Ik vrees dat de overheid daartoe toch enkele stimulerende maatregelen moet nemen, want een basisschool wil altijd met zo hoog mogelijke scores naar buiten komen en dat is met deze kinderen moeilijker. Ook zou de hr. Frequin eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Het niveau van een kind wordt niet enkel bepaald door school en aanleg , maar ook door de omgeving waar hij opgroeit. Dus dan moet je niet allemaal statushouders bij elkaar in de Groenelaanbuurt zetten bijvoorbeeld , maar spreiden. Maar dat is niet marktconform en dat is toch geloofsbelijdenis Nr 1 van VVD&D66.
      En hr. Frequin, ik weet niet wie verantwoordelijk is voor het oplopen van ueberhaupt allerlei wachtlijsten de laatste 10 jaar, maar ik meen dat uw partij daar toch een prominente rol in heeft gespeeld. Dus laat dit soort opmerkingen zo vlak voor de verkiezingen alstublieft weg. Zo doorzichtig!

      • Wat ook doorzichtig is, is het niveau van een kind en de huisvesting van statushouders erbij betrekken terwijl het artikel daar niet over gaat. Het is zelfs een beetje genant als je de plank zo misslaat. Maar ja, de SP moet alle zeilen bijzetten om het verlies te beperken natuurlijk. Ik begrijp dat wel.

        Waarom de scholen volgens de VVD het initiatief moeten nemen om iets aan de wachtlijsten te doen ontgaat me eigenlijk. Dat lijkt me een taak van de politiek.

        • Beste CeeBee, dit heeft niets met de SP te maken. Dit leerde ik al op de PABO een kleine 50 jaar geleden, toen het woord statushouders nog uitgevonden moest worden. Alleen had men het toen over lower class en middle class, waarmee men op de taalvaardigheid binnen bepaalde bevolkingsgroepen doelde. Iedereen, die ook maar enigszins weet waar het over gaat in onderwijs weet ook dat niveau/aanleg/huisvesting van een kind allemaal met elkaar te maken heeft. Daar is niets SP-achtigs of ideologisch aan. Dat is gewoon wetenschappelijk bewezen. Daar zijn hele bibliotheken over vol geschreven. Trouwens Mevr. Chaara heeft het zelfs over “mogelijke aanscherping van het aannamebeleid.”
          Ik wil enkel dat die kinderen uit die taalklassen zo verspreid mogelijk door de gemeente wonen, zodat de lusten en lasten hiervan voor elke school zo eerlijk mogelijk verdeeld worden. Dit is ook in het voordeel van de kinderen zelf. Meer niet! Dit zeg ik gewoon als oud onderwijzer.

  2. De politiek gaat in Nederland (gelukkig) niet over het onderwijs. Alleen de bekostiging van de onderwijshuisvesting is een gemeentelijke taak. In die zin moet de politiek meedoen en dat doen we in Amstelveen zeker, zie alle nieuwe schoolgebouwen de laatste jaren. Maar als er wachtlijsten zijn of dreigen moet het onderwijs dit bij het gemeentebestuur cq de politiek aankaarten.

    • U zegt zelf dat de groepen 5,6 en 7 vol zitten. Weet u dat dan niet van de scholen? Het lijkt mij dat dan de gemeente weer aan zet is om de capaciteiten van de scholen uit te breiden, desnoods door het neerzetten van noodlokalen. Maw ik snap uw redenatie niet zo!
      Overigens u heeft wel formeel gezien gelijk dat de gemeente verantwoordelijk is voor de huisvesting, maar u weet ook dat veel gemeentes meer verantwoordelijkheid nemen zoals schoolzwemmen, schooltuinen ,culturele vorming stimuleren en gedeeltelijk gebeurt dat hier ook.

    • Ik stel nergens dat de politiek over het onderwijs moet gaan. Er staat echter wel letterlijk: ‘..als de scholen vol zitten..’ en ‘..neem het initiatief om dat te veranderen..’. En dat is naar mijn idee niet aan de scholen, maar aan de politiek schreef ik al. En zo te lezen hébben beide onderwijsinstellingen al aan de bel getrokken.

  3. Het beleid van de regering (Rutte nr.3) is verantwoordelijk voor het onhoudbare vluchtelingenbeleid in Nederland, want zij gaan elke week 4-500 vluchtelingen binnenhalen met het recht om later hun familieleden ook uit te nodigen.
    Deze latere statushouders moeten gehuisvest worden, ze willen ook eten, ze willen ook gratis gezondheidszorg en hun kinderen willen taallessen volgen, maar alle kosten moeten natuurlijk niet de gemeenten of de scholen ophoesten, maar de regering.

  4. Ja Frank, het is een volstrekte leugen: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/01/04/asielinstroom-per-week-2021

    Volgens mij werken Baudet en Wilders niet voor IND….Sinds de coronapandemie werden ondanks alle reisbeperkingen duizenden vluchtelingen naar Nederland gehaald en dat feit is eigenlijk al een vreemde zaak. Op zich ben ik niet tegen dat de echte vluchtelingen naar Nederland worden gehaald, maar het UN asielbeleid van 1949 is enorm uitgebuit door allerlei organisaties en in feite sinds 72 jaar niet aangepast.

    • U vergeet maar even voor het gemak het verschil tussen asielaanvragen en de werkelijk verleende tijdelijke verblijfsvergunningen. Een heleboel worden namelijk terecht afgewezen. Dat is volkomen afhankelijk van het land van herkomst ,persoonlijke omstandigheden en de wetten en regels die gelden op dit punt.

    • Politiek en bestuur zijn verschillende dingen die in een democratie wel samenhangen.

      “Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen – meestal op basis van onderhandelingen – op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus.” (Wikipedia.)

      Raadsleden zijn politici, burgemeester en wethouders zijn bestuurders.

  5. Politiek heeft zeker te maken met bestuur, maar lokale politiek betekent toch heus niet hetzelfde als lokaal bestuur. Schrijf gewoon wat je bedoelt, dan is er niets aan de hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.