Ze mogen dan de druk op de woningmarkt verhogen, terwijl diverse partijen in de gemeenteraad tegen groei van de gemeente zijn, wethouder Floor Gordon van Economische Zaken blijft blij met internationale bedrijven, omdat die banen scheppen voor inwoners en het karakter van Amstelveen als internationale stad stimuleren. Overigens verlaten net zoveel Amstelveense forensen ‘s morgens de stad als er van buitenaf inkomen. De gemeente zelf is van buitenaf komende werknemers een schoolvoorbeeld.

Vier nieuwe internationale bedrijven kozen voor Amstelveen gekozen als nieuwe vestigingsplaats, juichen B&W. En één internationaal bedrijf dat hier al zit gaat naar een nieuwe locatie en gaat breidt aantal arbeidsplaatsen flink uit.

140 nieuwe banen

Het is, gezien de situatie van de  arbeidsmarkt op dit moment zeer de vraag of alle vacatures door Amstelveners zullen worden bezet of alleen de druk op het openbaar vervoer verhogen en meet parkeerplaatsen eisen. Maar de gemeente zegt dat levert er door de internationale bewegingen in het bedrijfsleven richting Amstelveen naar verwachting 140 nieuwe arbeidsplaatsen binnen drie jaar bijkomen.

Wethouder Floor Gordon meldt alleen dat ondanks de coronacrisis vier bedrijven voor Amstelveen kozen en ‘goed passen’ bij de stad. “Ze zijn actief in de sector agri-food, elektronica en de creatieve industrie (high-end games)”, zegt ze. “Amstelveen streeft naar het in stand houden van onze economische positie qua aantal arbeidsplaatsen. Daarom zetten we in op een goed relatiebeheer met bestaande bedrijven. Landelijk zien we dat rond de 30 % van de omzet van internationale bedrijven afkomstig is en 32 % van de arbeidsplaatsen daarvan komt.” Gordon juicht meer internationale bedrijven dan ook toe en zegt dat die positief zijn over “hun groei- en investeringsmogelijkheden in de regio Amsterdam.” Waaraan zij toevoegt dat het aantal nieuwe banen in de regio Amsterdam krijgen door internationale bedrijven op het niveau van voor de coronapandemie terug is. “Uit CBS cijfers blijkt dat iedere baan bij een internationaal bedrijf voor ongeveer één extra arbeidsplaats elders in de regio zorgt.”

MRA

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kwamen er vierduizend banen bij en ondanks de coronacrisis openden daar 133 internationale bedrijven een nieuwe vestiging, waarvan 32 hoofdkantoren. Twee keer zoveel arbeidsplaatsen als in 2020 levert dat op, zegt de gemeente. ‘Bij 30 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 2500 nieuwe banen bij. Internationale investeringen zitten weer bijna op het niveau van voor corona. Dit blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door amsterdam inbusiness en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).’

Azië

De vier voor Amstelveen nieuwe bedrijven komen uit Azië, evenals de toko die op een andere locatie gaat uitbreiden. Pearl Abyss Europe komt uit Zuid-Korea en verwacht de komende drie jaar dertig banen op te leveren. Het is een ontwikkelaar en uitgever van high-end videogames voor op pc, console en mobiel. ‘Een bekroonde game trok meer dan 40 miljoen spelers en behaalde een levenslange omzet van meer dan 2 miljard USD’, juicht de gemeente, die zelfs de website erbij noemt. Dat doet zij trouwens ook voor de andere toko’s. Mizkan is een Japans familiebedrijf, opgericht in 1804, levert sushi azijn en gaat in Amstelveen de komende drie jaar voor twee banen zorgen. Coway uit Korea, volgens de gemeente marktleider op het gebied van luchtzuivering voor thuisgebruik, heeft een marge van tien tot negenenveertig banen in de komende drie kaar. Inaho Europe (Japan, nu drie banen en naar verwachting twintig in drie jaar) is een startup die oplossingen biedt voor robotautomatisering in de landbouw. Kakao Games Europe (Zuid-Korea, nu 45 fte gaat naar 70 binnen 3 jaar, uitbreidingsproject) ontwikkelt en verkoopt games in een breed scala.

Foto-onderschrift: Wethouder Economische Zaken Floor Gorden heet Yusuke Katsuta, Corporate Officer van het Japanse bedrijf Mizkan, dat zich hier net gevestigd heeft, welkom in Amstelveen.

2 COMMENTS

  1. Heeft Amstelveen het al aan de hele wereld verteld, deze vier vette vissen die ze hebben binnengehaald, hoera, hoera en nogmaals hoera!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.