Bestuurslid Frits Suèr van de lokale politieke partij bbA klaagt in een column over de aanhoudende mankementen in paden en op stoepen, die ernstige valpartijen tot gevolg hebben. Aanleiding was kennelijk wat de in Amstelveen wonende dokter Marcel Levi, overigens 18 mei de gast bij RTVA, in het Parool schreef. Die vindt valpartijen een ‘vergeten pandemie’.

Nieuw is het onderwerp voor bbA niet. Een jaar geleden kwam die politieke partij met een rapport over de Amstelveense fietspaden, maar het heeft blijkbaar weinig geholpen. Nog steeds zag Suèr op zijn gebruikelijke trimparcours talloze mankementen, die varieerden van kuilen en verzakkingen tot gevaarlijke oversteekpunten. Het gaat om fiets- en voetpaden.

Bedreiging

Levi trekt vooral ten strijde in het belang van bejaarden die veelvuldig vallen, onder meer door hobbelige paden, en noemde dat een van de grootste dagelijkse bedreigingen voor de gezondheid, met kans op aanzienlijke schade en blijvend verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. “Valpreventie verdient meer aandacht als speerpunt van de publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie”, is zijn mening.

Suèr ziet de oneffenheden blijkbaar in Groenelaan en langs de Middenpolder. Vaak worden de hobbels veroorzaakt door uitzettend asfalt,  maar ook door uitgroeiende boomwortels, die asfalt of  tegels omhoog duwen, schijft hij. “Dat zal in de andere Amstelveense  wijken met groenstroken en wandelpaden niet anders zijn. Het zijn plaatsen waar bijna wekelijks de plantsoenendienst van de gemeente aan het werk is. Ik vraag me dan af: zien die mensen dat niet, of geven ze het niet door, of wordt er niets mee gedaan?”

Oneffenheden

Hoewel hij zich voor kan stellen dat de gemeente niet meteen reageert op iedere opkomende bobbel in een fietspad, constateert hij het te hebben over hobbels die er al ver of vijf jaar zitten en waaraan niets wordt gedaan. “Het is toch niet zo moeilijk die oneffenheden weg te werken door ze af te slijpen, of door er een oplopend en aflopend laagje asfalt bij aan te brengen.”

Evenals Levi ziet bij kennelijk de gevaren van de hobbelige paden. “Ook ik zie  dat in de politiek te veel het korte termijnsucces telt. Maar dit is een zaak van de korte termijn. Toch ben ik  benieuwd hoe lang het duurt voordat de voetpaden in onze groenstroken worden verbeterd.”

Uitvoeringsagenda

Deze maand behandelt de gemeenteraad de Uitvoeringsagenda Gezond in Amstelveen. Gepraat wordt over betere wandel- en fietsroutes, omdat mede door corona de behoefte aan wandelen en fietsen enorm toegenomen. Net als voor kinderen wil men voor volwassenen onder meer sporttoestellen plaatsen. Maar in elk geval geeft Suèr het advies naar Levi op RTVA te kijken. “Ook de wethouders en de ambtenaren”, zegt hij erbij.

Foto: Chris Smeenk

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.