In elk geval één horecazaak is nu rookvrij, kon wethouder Marijn van Ballegooijen van Gezondheid woensdagmiddag vaststellen. Hij opende officieel snackbar De Frietfabriek aan de Kalfjeslaan als rookvrij bedrijf. Dat wordt aangeduid met een bord op het terras, waar het rookverbod voor cliënten ook geldt, zei eigenaar Ronald Lases.

Lases (rechts) en wethouder

Tot die klanten behoort de wethouder zelf, vertrouwde hij de aanwezigen toe. Incognito, voegde  hij er aan toe. De snackbar, een goed draaiend bedrijf op de grens van Amsterdam en Amstelveen, ligt dicht bij sportvelden waar veel jongeren komen, die – vindt Lases – van de sigaret af moeten blijven. Zelf heeft hij nooit gerookt, maar hij komt wegens de falende gezondheid van familieleden vaak in het VU-ziekenhuis. Ook dat speelde een rol bij het besluit van zijn onderneming een rookvrije zone te maken. Binnen en buiten mag er niet meer worden gerookt.

Cursus

Zijn ongeveer twintig medewerkers zijn het er kennelijk mee eens. De eigenaar wil ook geen rookpauzes meer voor zijn personeel. Wel kunnen ze pauze nemen en een stuk fruit nemen. Ook heeft hij stoppen met rokencursussen aangeboden aan zijn personeel. En met resultaat. Iedereen is gestopt met roken. Meer dan 100.000 klanten per jaar bezoeken het cafetaria. Zij komen veel van een van de sportvelden die vlakbij liggen. De cafetaria verkoopt ook gezonden producten, zoals salades, gezonde drankjes en vegetarisch en verkoopt geen rookwaren.

Friet

Intussen verkoopt hij ook veel zakjes patates friet. Is vet dan ook niet slecht voor de gezondheid? “Ach, een frietje per week moet kunnen”, zegt Lases. Hij wijst er op dat het gros van zijn bezoekers driftig traint op de sportvelden. Dat publiek stimuleerde hem ook de rookvrije generatie van de toekomst te promoten. En daar toonde Van Ballegooijen zich weer uiterst tevreden over.

2 REACTIES

  1. Mijn mening: Walgelijke vent die Ronald Lases. Bedreigt het italiaanse ijsvrouwtje haar hele auto in elkaar te schoppen als ze niet meteen zou oprotten…. boycotten die man en zijn zaak.

  2. Advertorial van slimme ondernemer die een wethouder voor zijn commerciële kar weet te spannen. Het mag, maar
    concurrentievervalsende vriendjespolitiek en – journalistiek ligt op de loer.

    Bovendien weten we wat er in de praktijk terechtkomt van de ‘rookvrije zone’ die wethouder Raat met veel poeha én foto in alle lokale media instelde onder de luifel van Bieb/Venstra: Veel peuken op de grond die iedere ochtend met een lawaaiige bladblazer van de gemeente moeten worden opgeruimd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.