De negende editie van de Amstelveen Triënnale, een driejaarlijkse tentoonstelling, wordt van zaterdag 18 mei tot en met zondag 7 juli gehouden in het Cobra Museum. Uit meer dan 60 inzendingen zijn 21 kunstenaars geselecteerd wier recent werk daar twee maanden lang te zien is.

Een jury bestaande uit Esther van den Berg van het Cobra Museum, Tomas Hilleband van Museum JAN en Sietske Dudink van Platform C maalte samen met projectleider Niels Vis een selectie.

Rijkdom

De tentoonstelling bevat kunst van schilderen tot installaties en van videowerk tot grafiek. De editie 2024 laat via de Amstelveen Triënnale de rijkdom aan lokale kunstpraktijken zien in al hun verscheidenheid, zeggen de organisatoren. ‘Er zijn conceptuele kunst, zoals enveloppen van reuzenformaat, maar ook experimenten met materiaal en traditionele thema’s, zoals landschap en interieur, zijn vertegenwoordigd.’

Migratie

Inhoudelijk viel de keuze ook op werken die een betrokkenheid tonen met onderwerpen als migratie en taal, zoals een houten harnas en een vuist van hardschuim. Daarnaast zijn er verschillende schilderijen waarin het thema trauma en de rol van het onderbewustzijn worden belicht, in zowel figuratieve als meer abstracte vertalingen.

Deelnemers

Deelnemers van deze editie: Robbert Weide, Robin Waart, Jan Verschoor, Mitchell Thar, Júlia dos Santos Baptista, Tamar Rozenblat, Ulric Roldanus, Hanneke Rijks, Thom van Rijckevorsel, Mees van Rijckevorsel, Piet Reekers, Ingeborg Oderwald, Anne-Marie van Meel, Mehdi Mashayekhi, Hanneke ter Horst, Inbar Hasson, Ramaz Goiati, Bouchaïb Dihaj, Sharon van den Berg, Irene Brok en Joep Backhuijs.

Discussie

De Amstelveen Triënnale is dus een driejaarlijkse manifestatie waarin professionele beeldend kunstenaars, die in Amstelveen wonen of werken, een podium krijgen. Sinds 1998 wordt dit evenement georganiseerd door het Cobra Museum. In samenwerking met Museum JAN en Platform C zal er ook een educatief randprogramma zijn in de vorm van rondleidingen en workshops die een aantal deelnemende kunstenaars verzorgen voor middelbare scholieren. Voorts wordt er een Triënnale Talks, een ‘verdiepende’ discussieavond georganiseerd over kunst in de openbare ruimte. Verschillende deelnemers over vertellen er over hun werk. Het doel van Triënnale is lokale kunstenaars een professioneel podium te bieden en het publiek een overzicht te geven van de stand van zaken in de plaatselijke beeldende kunst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.