De Mediaraad, die gaat over naar welke journalistieke projecten het geld gaat uit een daartoe in het leven geroepen fonds, heeft de helft van de jongste financieringsronde niet uitgekeerd. De ingediende aanvragen voldeden volgens de Mediaraad niet aan de vereiste criteria. De andere helft van bijna veertig mille gaat alleen naar de lokale omroep RTV Amstelveen.

Die vroeg de bijdrage uit het fonds aan voor de rol en de positie van migranten en expats in Amstelveen, dat 139 nationaliteiten kent.

Samenleving

Een deel van de ‘buitenlanders’ weet niet altijd de weg te vinden in de lokale samenleving, zegt RTVA. Presentator Roel Smit van het politieke programma ‘Beslist in Amstelveen’ en eigenaar van het communicatiebureau Hoeksjan in Nieuwveen, waar hij ook woont, zegt niets van het geld te ontvangen. Smit was in een ver verleden redacteur van het toen nog bestaande Amstelveens Weekblad en daarna in dienst van o.a. VNO-NCW totdat hij zijn eigen bureau begon. Voor RTAV werkt hij belangeloos. “Ik verdien er geen dubbeltje aan”, zegt hij. Het geld is o.a. nodig voor externe research en vertaling, want hert programma wordt zowel in het Nederlands als het Engels uitgezonden. Het Mediafonds keert € 39.200 aan de omroep uit voor de programmareeks.

‘Voor iedereen’

Omdat aanvragers niet aan de criteria voldeden, werd de helft volgens de Mediaraad niet uitgekeerd. RTVA gaat volgens die raad een tweetalig ‘programma voor iedereen’ maken. “Niet alleen voor migranten en expats. Het wil meer begrip ontwikkelen voor de problemen waar deze inwoners van Amstelveen tegenaan lopen, maar ook kritisch kijken naar inspanningen die al worden geleverd om de divers samengestelde samenleving te informeren en te verbinden”, meldt de Mediaraad. Volgens hem zal het programma ook aandacht schenken aan negatieve effecten die inwoners soms ervaren in Amstelveen als groeiende ‘expatgemeente’. De groeiende impact van internationals op de Amstelveense samenleving is een actueel en urgent onderwerp dat een journalistieke aanpak verdient, meent voorzitter Monda Heshusius van de Mediaraad. “Met deze RTVA-reeks wordt daarin een mooie stap gezet.”

Bepalend orgaan

Een aantal toegekende projecten uit eerdere rondes is inmiddels afgerond. De raad wijst onder meer op de artikelenreeksen ‘Eén stad’ van Martin Bons in Amstelveens Nieuwsblad, ‘De toekomst van de ouderenzorg in Amstelveen’ van Suzanne Bremmers en ‘Stad van de toekomst’ van journaliste en fotografe Naomi Heidinga in hetzelfde blad.

Inmiddels is ook een eerste aflevering van de podcast online gekomen en te beluisteren via de website van RTVA, zegt de Mediaraad, die in 2020 werd geïnstalleerd en bepaalt welk journalistiek project met geld uit het door de gemeente beschikbaar gestelde Amstelveens Mediafonds wordt gefinancierd.

Overigens laat de gemeente de journalistiek volledig aan de Mediaraad over en doet zij er zelf weinig aan om die te stimuleren, waarvan het ontbreken van de media bij de gesprekken met maatschappelijke organisaties over de formatie van B&W door de coalitie een van de meest recente voorbeelden is.

Op 30 juni (19.00 uur) houdt de Mediaraad een informatieavond in de Bibliotheek aan het Stadsplein, waar geïnteresseerde vertegenwoordigers van de media vragen kunnen stellen over aanvragen voor een journalistiek project. De volgende ronde voor aanvragen bij het Mediafonds start 15 augustus 2022 en sluit op 29 september 2022. Kijk voor nadere informatie op www.mediaraadamstelveen.nl

Smit zegt zelf niet of nauwelijks bij de subsidieaanvraag te zijn betrokken.

Roel Smit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.