De kunstveiling in museum JAN voor de Urbanuskerk heeft vrijdag € 6150 opgebracht. De organiserende stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus zijn er tevreden me. Het geld is bestemd voor de restauratie van het kruiswegschilderij. Het werd een leuke avond, daar in het museum, die geopend werd door directeur Marieke Uildriks. Dat het een gezellige boel werd, was niet in het minst te danken aan veilingmeester Niels Kooijman.

Dat het een tot tevredenheid stemmende avond is geweest vindt ook voorzitter Clem Venne van de stichting. “Wij zijn tevreden, zeker gezien het aantal bezoekers, die dus in feite de bieders waren. Nu nog tien mille en dan is de begroting van het herstel van de staties dicht,” zegt hij.

 Taarten

Aan de stichting werden kunstwerken en enkele ludieke objecten, zoals appeltaarten, beschikbaar gesteld. Er hadden zich ongeveer tachtig bezoekers aangemeld en het aantal zitplaatsen was dan ook tot de laatste stoel bezet. Restaurateur Jazzy de Groot maakte ook kennis met het veilingpubliek er vertelde in het kort iets over gaar werk aan de statie. Merkwaardig is dat de ‘ambachtelijk gebakken appeltaart’, beschikbaar gesteld door ene Paula, voor een bedrag (€ 50) werd verkocht dat onder normale omstandigheden nooit voor zoiets zou worden gegeven. De koper kreeg, op aandrang van veilingmeester Kooijman dan ook een ‘ovationeel applaus’. Er werd trouwens geregeld in de handen geklapt.

 Aquarellen

De meeste werken, aquarellen, kwamen van de in 2014 overleden kunstenaar Wil Brunmayer-Schilt. Na haal overlijden vroeg echtgenoot Harry zijn broer Rob de collectie van zijn vrouw na de laten aan een goed doel. ‘Het goede doel werd de wederopbouw van de Urbanus in Bovenkerk’, stond in de kavelbeschrijving voor de veiling. Er waren trouwens ook kavels van andere kunstenaars, zoals iconen van Sjoukje Zandee, een glas in loodwerk van Leo Kuijs. Tekeningen van Ingeborg Hulda Oderwald, een aquarel van Dolf Middelhof en printwerk (de verkleinde Urbanuskerk) van Frank Helsloot. En om nog even bij de ludieke kavels te blijven: Namens keurslager Fred van Ingen werd twee keer een gourmetpakket voor 4 personen geveild, waarvan die € 55 en € 50 opbrachten. En er waren dinerstafels voor 8 personen op 5 november van het Noorddamcentrum. Niet alles was kunst dus. Maar dat mocht de pret niet drukken in het museum…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.