De provincie Noord-Holland zoekt kandidaten voor de Ribbius Peletier-penning. Die onderscheiding wordt gegeven aan een vrouw die verdiensten toont voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

De penning is vernoemd naar de eerste vrouwelijke Noord-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Ribbius Peletier, die in 1946 aantrad. Provinciale Staten hebben de onderscheiding vorig jaar ingesteld wegens 100 jaar vrouwenkiesrecht. Iedereen kan kandidaten aanmelden. Een jury onder leiding van Sybilla Dekker, minister van Staat, reikt de Ribbius Peletier-penning vrijdag 6 maart 2020 uit. Dekker: “We zoeken een vrouw die zich onderscheidt en een rolmodel is voor andere vrouwen.” Vorig jaar won Devika Partiman, oprichter van de Stichting Stem op een Vrouw, de penning.

Kandidaat aanmelden

Kandidaten kunnen tot 1 februari 2020 worden aangemeld door een e-mail te sturen naar ribbiuspeletier@noord-holland.nl. De aanmelding moet voorzien zijn van: Een beschrijving van de persoon, een kort cv met contactgegevens,

een argumentatie waarom deze vrouw de penning verdient en daarbij een beschrijving van de wijze waarop zij zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Ranglijst ongelijkheid

Vergeleken met andere westerse landen is de politieke invloed van vrouwen in Nederland relatief laag. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is het afgelopen jaar zelfs groter geworden in Nederland en gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index, de ranglijst over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. Van plek 27 in 2018 ging het land naar plek 38 in 2019.

Tweede Kamer

Ondanks die daling zijn er in Nederland nog steeds meer dan gemiddeld veel vrouwen lid van de Tweede Kamer. Wereldwijd is dat een kwart. In ons land precies een derde. Provinciale Staten bestaan eveneens voor een derde uit vrouwelijke politici. In Noord-Holland is het percentage precies 40%. Het percentage vrouwelijke dagelijks bestuurders (gedeputeerden) is ongeveer een kwart. Momenteel is slechts één van de twaalf commissarissen van de Koning vrouw.

 Raad van State

Liesbeth Ribbius Peletier was lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 5 juni 1946 tot 1 juli 1958. Ook was zij het eerste vrouwelijke lid van de Raad van State. Provinciale Staten besloten de Ribbius Peletier-penning naar haar te vernoemen, omdat zij door haar carrière een groot voorbeeld is voor hedendaagse vrouwelijke politici. Ze was haar hele leven betrokken bij vrouwenemancipatie en vrouwenrechten en overleed op 30 september 1989.

Jury

Provinciale Staten benoemen de leden van de jury van de Ribbius-Peletier-Penning. Die bestaat uit mensen uit verschillende sectoren, zoals het openbaar bestuur, het zakenleven, de journalistiek en de wetenschap. Dat zijn:

Minister van Staat Sybilla Dekker, directeur (van het bedrijf Jan Doets) en zakenvrouw van het jaar 2017 Ellen Doets, hoofddocent politicologie van de UVA en directeur van het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality Dr. Liza Mügge, voorzitter Devika Partiman van Stichting Stem op een vrouw en oud-Statenlid voor de PvdA Rina van Rooij.

Op de foto Devika Partiman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.