Een gezellig ontmoetingsrestaurant voor de buurt, heet BijKlaasje, onderdeel van Brentano en gelegen tussen Oranjebaan en Klaasje Zevensterstraat. Maar wie er het dichtst daarbij wonen, de ouderen, klagen erover dat de zogenaamde ontmoetingsplek nu twee van de zeven dagen per week– zondag en maandag – dicht is.

“Op zondag krijg ik altijd mijn kinderen”, zegt een welgestelde oudere, die de hoge huur op het complex aan de Klaasje Zevensterstraat kan betalen. “Dan ging ik altijd naar BijKlaasje, maar dat kan dus nu al maanden niet meer.

A la carte

Naar een ander restaurant of op zijn appartement blijven is dus de keuze. In geen enkel ander restaurant is het veel duurder, want in BijKlaasje houdt de zorg op waar de á la carte prijslijst begint. Voor ontmoeting kan men dus beter naar een wijkcentrum gaan – in Bankras dus Alleman – waar de koffie minder dan de helft van die in BijKlaasje kost Men kan daar overigens wel dagelijks een dagschotel voor € 10,20 kan nuttigen. Maar daar blijft het bij. Wie overdag een biertje, glas wijn, een portie bitterballen of een lunch wenst te gebruiken, moet het tarief betalen dat in restaurants gebruikelijk is. De dagelijkse gasten zijn dus welgestelde ouderen, die een flat op het terrein hebben. Voor anderen is het te duur.

Ontmoeting

‘Ter kennisneming’ werd een brief van de opstandelingen door de directeur Angelique Schuitemaker met drie regels beantwoord. Plus de mededeling dat het restaurant per 1 april weer op zondag open is. Per die datum is namelijk ook het terras weer open, hoopt men. Een medewerkster weet evenwel dat het laatste niet zo is, omdat het aanleggen van een waterleiding nu al wekenlang voor een ravage op (onder meer) die plaats zorgt. “Wij werken er aan om BijKlaasje op zoveel mogelijk dagen open te houden, zodat mensen uit de wijk elkaar gezellig kunnen ontmoeten”, wil de directeur van Brentano ook nog kwijt.

Dat elkaar ontmoeten, blijft tot vijf dagen per week beperkt. Degenen die er omheen – in de ouderenflats – wonen, zoeken per scootmobiel hun heil in de daarvoor bestemde wijkcentra of blijven, in elk geval op de twee ‘gesloten’ dagen, maar thuis. Zonder eten ook, want zeker voor de maandag, voorziet het restaurant daarin niet. “Op de zaterdag kan ik het wel voor de zondag meenemen, maar dan moet ik het per magnetron opwarmen, wat mij niet lukt”, zegt een visueel gehandicapte.

Keuze

Degenen die in opstand komen tegen de nieuwe maatregel – behalve maandag ook zondag dicht – verwijten Brentano dat die geen keuze maakt tussen een commercieel restaurant en het zijn van een zorginstelling. “Als voor het eerste wordt gekozen, wat aan de prijzen te oordelen wel de bedoeling is, maakt BijKlaasje geen schijn van kans. Het gaat om zeven uur dicht, precies op het tijdstip dat men andere restaurants opzoekt om daar te eten”, zegt een vaste (gedwongen) bezoeker. In een eerdere brief schreef Brentano dat BijKlaasje ‘een klein wijkrestaurant met een sociale functie ouderen en iedereen die en omheen woont of langs komt’ is, maar van die sociale functie merken de cliënten niet veel, zegt hij. Brantano zegt te willen inhaken op het overheidsbeleid dat senioren steeds langer thuis moeten blijven wonen. ”Brentano wil graag een goede buur in de wijk zijn en initiatieven voor de doelgroep”, zegt zogeheten facilitair manager Gerrit Onderstal.

Financiën

Volgens hem heeft de organisatie binnenkort een afspraak met de gemeente en zorgkantoor. “Daar zullen we het belang van de sociale functie benadrukken en vragen of er financiële middelen beschikbaar kunnen worden gesteld om het programma voor senioren met betaalbare en voor ons financieel haalbare, sociaal culturele activiteiten uit te breiden op zoveel mogelijk dagen van de week”, schreef Onderstal eerder. Wethouder Marijn van Ballegooijen (Sociaal Domein) staat niet met geld te wapperen en verwijst wat betalen betreft hooguit naar het zorgkantoor. Er is wel een maatschappelijk werkster voor het begeleiden van culturele en sociale activiteiten aan Brentano verbonden, maar ook die loopt wat BijKlaasje betreft tegen sluitingstijden op twee dagen aan. De ruimte waarin dat restaurant is gevestigd wordt overigens door Brentano gehuurd, omdat de organisatie vrijwel alle eigen grond heeft verkocht.

Hinken

De gemeente heeft voor sociale activiteiten overigens een contract met welzijnsorganisatie Participe, dat vrijwel alle wijkcentra beheert. “Horeca is een ander vak dan verzorging”, zegt een bewoner die het ‘oude’ Brentano nog heeft meegemaakt en daar woonde in een aanleunwoning. “Zolang BijKlaasje blijft hinken op twee gedachten wordt het niks. Overigens merk ik van die verzorging ook weinig. Ouderen kunnen hier alleen wonen, mits zij de huur betalen aan een Achmea. Daar staat Brentano volkomen buiten. Het is hier niet meer de zorginstelling die het vroeger was.”

1 REACTIE

  1. Ouderenzorg anno 2023 . Fijn toch die privatisering en dan heb je nog niets! Dank u wel, al die fijne coalities van de laatste 12 jaar voorop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.