Door de coronacrisis moet het nauwelijks vastgestelde cultuurbeleid weer anders. Maar Amstelveen zal zich niet cultureel de kaas van het brood laten eten en is bereid daarin te blijven investeren. Dat bleek donderdagavond tijdens een op de culturele toekomst gerichte bijeenkomst voor raadsleden in het Cobra Museum. “Het moet veel spannender worden”, vond Stieneke Kruijer van GroenLinks. Eigenlijk waren de andere fracties het min of meer daarmee eens. Samenwerking is niet alleen nodig tussen alle lokale culturele instellingen maar ook regionaal. Of Amsterdam bereid is geld er in te investeren, betwijfelde fractievoorzitter Kees Noomen van de VVD.

Booij in gesprek met Rubiah Balsem

Intussen moet men met de regionale aanpak niet zijn grenzen halsstarrig blijven bewaken, zei Lennart Booij van de Raad voor Cultuur, een adviesorgaan voor kabinet en Tweede Kamer. “De gemiddelde Amerikaan rijdt in twee uur door heel Nederland, dat is ongeveer de tijd die hij gewoonlijk nodig heeft om op zijn werk te komen.”

Klappen

Hij zag intussen wel dat de cultuursector zware klappen kreeg door corona. Die levert volgens hem 3,5% van het Bruto Nationaal Product. Overigens praat men als het over cultuur gaat al snel over subsidie, maar er zijn ook tal van ondernemers in actief. Ook daarop wees Booij, die zelf ooit woonde in Amstelveen en waarschuwde dat het komende culturele seizoenen nog steeds onder invloed zullen zijn van de pandemie. Men komt in 2023 langzaam aan weer op stoom, voorspelde hij. “Er is een enorme kaalslag gaande.”

Coulance

Amstelveen prijzend voor de culturele ambitie van de gemeente pleitte hij wel voor coulance t.a.v. de kunst- en cultuursector, waarin sommige politieke sprekers meer ruimte voor jongeren wilden, omdat ook Bebop en Rap bij cultuur horen. De wintereditie van het Oerol Festival op Terschelling was een van de voorstellen die Booij in de richting van Amstelveen deed.

Oppassen

“Wij moeten oppassen dat kunst en cultuur zo duur gaat worden dat veel inwoners er geen geld voor hebben”, waarschuwde Sandra van Engelen van het CDA. En zij dacht in dat verband ook aan de kinderen, onder meer van door corona hun baan kwijt geraakte ouders.

Dat jongeren een blik-verruimende invloed op cultuur kunnen hebben, was de boodschap van de ook ingehuurde zich generatie-expert noemende Talitha Muusse, wier doelgroep toch vooral de jongere generatie bleek. “Je kunt niet weten wat cultuur voor iemand inhoudt als je geen vertegenwoordigers de doelgroep waartoe zij behoren in bijvoorbeeld de gemeenteraad hebt”, zei ze.

Nieuwe activiteiten

Crisis betekent ook een moment van bezinning en positivisme, was de door haar en ook veel raadsleden geuite stelling. Als Amstelveen op cultureel gebied een minder suffe gemeente wordt, hebben we ook nog iets te danken aan corona, zei Kruijer. En voor Anne-Mieke van der Vet was duidelijk dat men onder druk van de crisis moet stoppen met sommige activiteiten op het culturele erf. “Maar ook nieuwe dingen starten”, voegde ze er aan toe. Maar het initiatief daartoe hoorde zij graag van de instellingen zelf, zodat niet de gemeenteraad alleen hoeft te beslissen en het een puur politiek verhaal wordt. Tot de vernieuwing behoort zeker digitalisering van cultuuraanbod; geen bestaande voorstellingen digitaliseren maar juist nieuwe creaties.

Wijken

In elk geval zal cultuur zich meer moeten gaan afspelen in de wijken, vonden Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA), Marina Casadei van de SP en Bert de Pijper van de ChristenUnie. De laatste verwees naar zijn eerder geuite wens piano’s in de openbare ruimte te plaatsen (wat tot nu toe alleen een vleugel in de ‘gemeente huiskamer’ in het raadhuis tot gevolg had, waar niemand komen kan). Pijper pleitte ook voor een duidelijker plaats in het culturele landschap voor amateurs en verwees daarbij naar de huiskamerconcerten in het kader van Gluren bij de Buren.

Wijkcentra

Dat cultuur voor jongeren nu vrijwel alleen in P60 wordt geboden, was volgens Casadei toch een beetje verkeerd. Zij pleitte voor meer Bebop, Rap en Streetdance in de wijkcentra. Maar het moet allemaal wel betaald worden, waarschuwde Kees Noomen (VVD), die overigens pleitte voor een meer regionaal cultuurbeleid en als ondernemer in Amsterdam kritiek had op het cultuurbeleid van die stad. “Wij kunnen het beter doen dan Amsterdam”, zei hij. In de hoofdstad jaagt men toeristen weg, die Amstelveen graag opvangt, was zijn redenering.

Samen

Dat cultuurinstellingen willen samenwerken bleek uit de presentatie van de clusters podiumkunsten, Musea en Platform C (Volksuniversiteit, Muziek- en Dansschool en Kunstuitleen). “Wij moeten de impuls voor innovatie nu versnellen”, zei Marieke Uildriks van Museum Jan. Eigenlijk leek iedereen het daarmee eens. Want, zoals dagvoorzitter Rubiah Balse, van de gemeente al aan het begin van de meeting gezegd had: Tijden zijn door corona veranderd sinds de vaststelling van de gemeentelijke cultuuragenda. Van de fracties ontbrak alleen die van coalitiepartij PvdA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.